НОВИНИ

Асен Василев: Изглежда, че се действа по сигнала на г-н Божков и на АДФИ от миналото лято

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:25, 18.03.2022
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Най-накрая се действа, каза финансовият министър Асен Василев. Той отхвърли твърденията на ГЕРБ, че това е репресия. И даде като пример за репресивни действия побоя на студенти зад колоните на Министерския съвет през лятото на 2020 г.

"Изглежда, че се действа по сигнала на г-н Божков и на Агенцията за държавна финансова инспекция от миналото лято. Каква политическа чистка? За да има такава трябва някои от тези лица да е във властта. Те не са. Хайде да си говорим за репресията, искате ли? Репресия е когато студентите ги бият зад колоните на НС. Репресия е когато оковеш човек и го държиш 5 часа да го гледат всички на площада и да го снимат. Това, което видяхте снощи, имаше ли такива кадри? Нямаше. Защо нямаше такива кадри? Защото полицията си върши работата по закон", заяви Асен Василев.

Вицепремиерът Корнелия Нинова определи управлението на Борисов като задкулисие и паралелна държава. Тя припомни, че последните 5 години многократно са внасяли конкретни сигнали.

"Нашата позиция е последователна, еднозначна и Вие я познавате в последните пет години. За нас управлението на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов беше задкулисие, паралелна държава и още през 2017 г. публично обявихме, че се крадат 10 млрд. лв. В последните пет години многократно внасяхме конкретни сигнали до българската прокуратура, европейската за корупция и искахме разследване по тези случаи. Оценката ни за управлението на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов остава непроменена", коментира Корнелия Нинова.

Министърът на правосъдието очаква пълно разследване, при което всички органи да си свършат работата.

"Информацията, с която разполагаме е тази, с която разполага всеки един български гражданин, а именно - официалната информация, разпространена от МВР. Министърът на правосъдието няма правомощия да наблюдава текущи разследвания или досъдебни производства.

На въпрос дали очаква главният прокурор да продължи действията по разследването Надежда Йорданова коментира, че очаква всички органи в България да приложат закона по еднакъв начин - обективно и законосъобразно.

"Да има пълно, всестранно, обективно разследване, нека да дадем време на разследващите органи да свършат своята работа", допълни правосъдният министър.

Най-чаканият министър днес в НС беше Бойко Рашков. Към него има 99 въпроса в парламентарния контрол. След това се очаква да направи коментар и за ареста на бившия премиер Бойко Борисов.

АРЕСТУВАХА БОЙКО БОРИСОВ И ДРУГИ ЧЛЕНОВЕ НА ГЕРБ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По случая "Борисов" прокуратурата е била уведомена за образувано разследване за изнудване
По случая "Борисов" прокуратурата е била уведомена за образувано разследване за изнудване
Войната в Украйна: Серия от експлозии в град Лвов
Войната в Украйна: Серия от експлозии в град Лвов