НОВИНИ

Асен Василев се срещна с делегации от Турция и Гърция

асен василев срещна делегации турция гърция
bnt avatar logo
от БНТ
14:49, 24.03.2022
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев посрещна официална турска делегация, предвождана от министъра на търговията на Република Турция Мехмет Муш. В срещата взеха участие Павел Тонев – директор на Агенция "Митници", Ивайло Яйджиев – заместник-министър на финансите и Виолета Лорер – началник на кабинета на вицепремиера по еврофондовете.

Сред основните теми на разговор бяха сътрудничеството в областта на митническото обслужване, възможностите за увеличаване капацитета на митническите пунктове, системата за транзитни документи на товарния транспорт, цените на енергийните ресурси и възможностите за използване на алтернативни маршрути за газови доставки.

Войната в Украйна промени географията на доставките на основни храни и суровини, което оказва натиск на граничните контролно-пропускателни пунктове между България и Турция: Капитан Андреево – Капъкуле и Лесово – Хамзабейли, през които минава основният трафик. Това налага осигуряване на условия за по-бързо преминаване през общите гранични пунктове чрез модернизиране и увеличаване на капацитета, за което се съгласиха и двете страни.

По време на срещата бяха обсъдени и перспективите за развитие на железопътния транспорт, както и възможностите за взаимодействие по отношение на граничния контрол и борбата с контрабандата.

Развитие на транспортната и енергийната свързаност между България и Гърция обсъдиха Асен Василев, колегите му Гроздан Караджов, Николай Събев и Александър Николов с гръцка делегация, водена от министъра на инфраструктурата и транспорта Константинос Караманлис. В срещата взеха участие и заместник-министрите на финансите Андрей Цеков и Ивайло Яйджиев, както и Виолета Лорер – началник на кабинета на заместник министър-председателя по еврофондовете.

Вицепремиерът Василев акцентира върху участието на България в процедурата по концесия на пристанището в Александруполис. Той подчерта, че осигуряването на свързаността ще помогне на страната ни за подобряване на веригата на доставките и за по-широк достъп до алтернативни енергоизточници. Министър Караманлис също подчерта, че включването на нашата държава в порта ще има ключова роля и ще осигури връзка "от море до море" чрез свързването на Черно и Егейско море.

По време на срещата беше дискутирано и подобряването на транспортните връзки чрез изграждането на скоростни пътища и железопътни линии. Чрез тях ще се осигури свързаност между България, Гърция и Румъния. По този начин ще се увеличат възможностите за по-бързо придвижване на хора и товари и ще се подобрят връзките между страните в Европейския съюз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хората със захарен диабет и затлъстяване не трябва да отлагат ваксинацията срещу COVID-19
Хората със захарен диабет и затлъстяване не трябва да отлагат ваксинацията срещу COVID-19
Ученици от над 770 училища събраха дарения за българчетата в Украйна
Ученици от над 770 училища събраха дарения за българчетата в Украйна