Астрономи успяха да заснемат как черна дупка поглъща звезда

от БНТ , Източник: БГНЕС
10:48, 13.10.2020
Чете се за: 01:32 мин.
Още
астрономи успяха заснемат черна дупка поглъща звезда
Снимка: БГНЕС

Астрономи направиха първите снимки на поглъщане на звезда от черна дупка, разтегляйки я до тесни линии, подобни на спагети, след като тя се приближава опасно близо до нея. Статия, описваща това, е публикувана от научното списание „Monthly Notices of the Royal Astronomical Society“.

„Някога си мислехме, че черните дупки „поглъщат“ звезди само в научната фантастика. Но това се случва в действителност. Първо успяхме да проследим как една супермасивна черна дупка разкъсва на тънки ивици около половината от звезда с маса, подобна на слънцето“, каза един от авторите на статията - доцентът в Университета в Бирмингам (Великобритания) Мат Никол.

Учените считат, че вероятно всички галактики във Вселената са съсредоточени около една или дори няколко свръхмасивни черни дупки. Например в Млечния път има черна дупка Sgr A* (Стрелец А със звездичка), която се намира на разстояние 26 000 светлинни години от Земята. Астрономите предполагат, че тя е около 4 милиона пъти по-тежка от Слънцето.

Срещу 15 долара скоро ще се продава "ароматът на Космоса"

Наблюденията на Sgr A* и други подобни обекти показват, че околните звезди от време на време се доближават до такива обекти. Учените предполагат, че някои от тях постепенно се приближават до черни дупки и тогава привличането на последните разкъсва звездите. Резултатът е мощен взрив на светлина и други електромагнитни вълни.

Астрономите наблюдават подобни явления от много години. Те се използват за тестване на теорията на относителността, за да се разберат по-добре свойствата на черните дупки и да се разбере как е устроено тяхното обкръжение.

Никол и колегите му са първите, проучили първия етап от този процес, който астрономите наричат „спагетиране“. По време на този процес звездата, под влиянието на привличането на черната дупка, е разтегната в множество тесни ленти от много гореща плазма.

Астрономите започнали да проследяват тази галактика още преди черната дупка напълно да унищожи приближаваща се звезда с размерите на Слънцето.

Оказало се, че мощните емисии на газ и прах се дължат на самото спагетиране. Те започват да крият близостта на черната дупка от наблюдателите още преди тя да започне да поглъща материята на разрушената звезда и да изхвърля част от нея под формата на струи - тънки лъчи гореща плазма, които се ускоряват до скорости, близки до скоростта на светлината.

Освен това учените са открили намеци, че черната дупка не е унищожила напълно звездата, а само е откъснала външните обвивки от нея, което представлява 50% до 75% от нейната маса. По-нататъшната съдба на ядрото и други останки от бившата звезда все още не е известна.

Учените се надяват, че по-нататъшните наблюдения и други подобни последици от сближаването на черни дупки и звезди с помощта на по-мощни инструменти ще им помогнат да намерят отговор на този въпрос и да разберат как протича спагетирането на звездите и какво се случва с тях след това.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Седем обвинени телефонни измамници от гр. Левски получиха ефективни присъди
Седем обвинени телефонни измамници от гр. Левски получиха ефективни присъди
МРРБ стартира проект за дигитализация на строителния сектор
МРРБ стартира проект за дигитализация на строителния сектор