НОВИНИ

Аталанта е първият осминафиналист в Лига Европа

Уест Хям, Фрайбург, Брайтън и Рен също си осигуриха място във фазата на елиминациите на втория по сила европейски клубен турнир, но тепърва ще трябва да разберат дали ще играят директно в осминафиналите или ще трябва да преминат през ситото на плейофите

Борил Гочев
от Борил Гочев
22:10, 30.11.2023
Чете се за: 03:45 мин.
Спорт
аталанта първият осминафиналист лига европа

Отборът на Аталанта стана първият сигурен участник на осминафиналите в тазгодишното издание на турнира Лига Европа, след като италианският тим се осигури първото място в група "D" кръг преди края.

Това стана факт след равенството 1:1, което момчетата на Джан Пиеро Гасперини направиха у дома срещу Спортинг Лисабон в един от най-интересните двубои за вечерта във втория по сила европейски клубен турнир.

В Бергамо Джанлука Скамака даде аванс на домакините в средата на първото полувреме, но в 56-ата минута Маркъс Едуардс беше точен за лисабонските "лъвове", носейки и равенството в срещата.

Хиксът означава, че кръг преди края на груповата фаза Аталанта е лидер в подреждането с 11 точки, следван от Спортинг Лисабон с 8, но заради по-добрите показатели в преките двубои между двата тима "бергамаските" не могат да бъдат изместени от върха в оставащия мач.

Това гарантира на "Богинята" място в осминафиналите в Лига Европа, докато Спортинг Лисабон ще трябва да играе в плейофите.

По същото време в другия мач от тази група полския Ракув Честохова надви Щурм Грац като гост с минималното 1:0 и така в последния кръг на груповата фаза и двата тима ще влязат с актив от по 4 точки в битката за 3-ото място, което дава право на участие в плейофите на Лигата на конференциите на пролет.

Своето място във фазата на елиминациите на Лига Европа си осигуриха още тимовете на Уест Хям и Фрайбург, които тази вечер надиграха съответно Бачка Топола с 1:0 и Олимпиакос с 5:0. Така, "чуковете" и техните колеги от Германия си гарантираха първите две места в тази група "А", а в последния кръг единствено трябва да бъде разрешен спора за първото място в крайното подреждане, което дава директен билет за осминафиналите, докато вторият ще трябва да премине през ситото на плейофите.

Минимум участие в плейофите си осигури и състава на Брайтън, който победи с 1:0 при визитата си на гръцкия АЕК Атина с гол на Жоао Педро от дузпа. Успехът бе напълно достатъчен на "чайките", за да са сигурни те, че ще бъдат на една от първите две позиции в крайното класиране на група "В" и ще участват в Лига Европа и през пролетта.

Френският Рен също ще бъде част от надпреварата и след Нова година, след като надигра с 3:0 като гост израелския Макаби Хайфа и с актив от 12 точки вече не може да бъде изместен от някоя от първите две места в група "F".

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коледно настроение и в Букурещ: 30-метрова елха и базар на площада пред парламента
Коледно настроение и в Букурещ: 30-метрова елха и базар на площада пред парламента
Алекс Николов и Лубе с втори успех в Шампионската лига
Алекс Николов и Лубе с втори успех в Шампионската лига