НОВИНИ

Атанас Пеканов: Първата сума по Плана за възстановяване ще дойде в следващите седмици

bnt avatar logo
от БНТ
09:34, 30.10.2022 (обновена)
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

"В момента топката е в ръцете на Европейската комисия, България е изпълнила всичко, което трябва да изпълни, изпратени са всички документи. Първата сума по Плана за възстановяване и устойчивост ще дойде в следващите седмици. Ако не се приемат законопроектите, второто плащане няма да дойде", заяви в "Денят започва с Георги Любенов" вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Законите относно Плана за възстановяване трябва да се приемат до края на годината, добави Пеканов и поясни, че България ще получи парите по първия транш през тази година.

Референдум за еврото би било грешно решение, коментира Пеканов. По думите му времето за анализи отдавна е минало и България трябва да се съсредоточи върху конкретни действия за влизане на страната ни в еврозоната.

"Във времена на турбуленции имаме нужда от успокояване на пазарите. За служебното правителство не е много ясно как да вземе отношение относно Бюджет 2023, това е работа на партиите. Ние като служебен кабинет имаме правомощията да продължим вече стартиралите процеси, но нямаме правомощията да режем един или друг сектор или да задаваме повече средства за някой сектор", отбеляза Атанас Пеканов.

Заложените политики по доходите - преизчисляването на пенсиите, увеличаването на възнагражденията на администрацията, отпускането на помощи за бизнеса и домакинствата, ще продължат и през следващата година, ако парламентът приеме удължаване на действието на настоящия бюджет, подчерта Атанас Пеканов.

Той обаче предупреди партиите да не раздуват разходите извън заложените от финансовото министерство параметри заради предизборни цели, тъй като ще скочи дефицитът.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Интер разби Сампдория, Ювентус се измъчи с Лече
Интер разби Сампдория, Ювентус се измъчи с Лече
Върнахме часовниците с час назад
Върнахме часовниците с час назад