НОВИНИ

Атентатът в Истанбул: Оставиха в ареста четирима от петимата задържани у нас (Обобщение)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:39, 19.11.2022
Чете се за: 05:55 мин.
У нас
Слушай новината

В България бяха задържани и обвинени петима души. Те са трима молдовци, като единият от тях е и с българско гражданство. Другите двама са мъж и жена сирийци, пристигнали нелегално у нас в нощта на 9 срещу 10 ноември. Според прокуратурата те са съдействали на заподозрения за терористичния акт Билял Хасан да се укрие у нас от съдебните власти на Турция.

Турските медии коментират арестите у нас за атентата в Истанбул

Петимата са обвинени за каналджийство и съпричастие към тероризъм. Съдът остави в ареста четирима от тях.

Подробности вижте във включването на Иво Никодимов.

Съдът изтъкна, че единственото доказателства е твърдението, че мъжът и жената сирийци са ползвали телефон с номер на турски мобилен оператор, през който били контактували през приложението WhatsApp с Билял Хасан. Нямало обаче доказателства, които да подкрепят това твърдение.

Освен това се твърди, че тримата молдовци с бус, оборудван с два тайника, са превозили Билял Хасан до България след атентата на 13 ноември. Според свидетели в тайниците били укрити и други нелегални мигранти, като Хасан бил в единия тайник с две жени. Скарал се с едната и между Одрин и Капъкуле бил прехвърлен в джип с българска регистрация, който придружавал буса по пътя. Къде е отишъл след това този джип към момента не е известно, така Билял Хасан и неговият шофьор Михаил липсват.

Задържаните у нас за взрива в Истанбул остават в ареста

Това мотивира съда да заключи, че няма данни за връзка на задържаните с Хасан, а от там и с терористичния акт в Истанбул.

Има доказателства, обаче че тримата молдовци са се занимавали с трафик на нелегални мигранти, а пък мъжът и жената сирийци са влезли у нас нелегално именно, превозени от молдовците.

Първи са задържани сириецът Амран Абдуларами и сирийката Манал, които влизат нелегално у нас в нощта на 9 срещу 10 ноември.

"По това дело изключително активно от вторник комуникираме и обменяме информация с турската прокуратура. Възложили сме в конкретен момент конкретни действия на българското контраразузнаване, които са извършени в конкретен момент и са използвани всички законни способи за разследване по делото", заяви Ангел Кънев, прокурор в Софийска градска прокуратура.

Прокуратурата обяви кои са 4 от задържаните у нас след взрива в Истанбул

Твърди се, че Амран свързва Билял с тримата молдовци Петър, Иван и Леонид. Те притежават два микробуса с тайници и под прикритието на внос на платове превозват и нелегални мигранти от Турция в България. Така тримата организирали извеждането на Билял от Турция към България само часове след атентата в центъра на Истанбул на 13 ноември.

"Те са обвинени за две престъпления. Едното е организирана престъпна група за казанджийство на лица. Другото е за трафик на хора. А другото обвинение е по чл. 108 а от НК, което най-общо казано е подпомагане в някаква степен, в определен момент на терористични действия", уточни Ангел Кънев, прокурор в СГП.

Следите на Билял обаче се губят. Точно преди да мине граничния пункт и да влезе в България, заподозреният за атентата се скарал с една от жените в тайника и бил прекачен в придружаващ буса джип, управляван от мъж на име Михаил.

"Не е установено кое това лице Михаил и съответно не привлечен. Иначе има данни, Михаил Калан, ако не се лъжа.
- И той е молдовско гражданин, така ли?
- Ами предполага се, че е молдовски гражданин, но все още не установено", каза Аделина Натина, адвокат на тримата молдовци.

Липсата на Билял и Михаил, както и на други доказателства, които да подкрепят тезата за съпричастност към тероризъм, стана причина съдът да заключи, че на този етап това обвинение не е подкрепено. Прие, че обвинението за каналджийство е обосновано.

"Доказателства по делото има, че освен с трафик на хора е извършвана и контрабанда в целия ѝ спектър, което не изключва и трафик на оръжие", смята Ангел Кънев, прокурор в СГП.

За част от задържаните у нас Турция вече е поискала да бъдат екстрадирани.

Междувременно продължава издирването на двамата липсващи във веригата, а именно Билял Хасан и Михаил.

До няколко държави са изпратени молби за правна помощ, с които точно тези доказателства да бъдат предоставени.

От държавното обвинение обаче не посочват кои са тези държави, тъй като това може да застраши както тяхната, така и нашата национална сигурност.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Япония спечели две титли и един бронзов медал в последния ден на световното по скокове на батут в "Арена София".
Япония спечели две титли и един бронзов медал в последния ден на световното по скокове на батут в "Арена София".
Турските медии коментират арестите у нас за атентата в Истанбул
Турските медии коментират арестите у нас за атентата в Истанбул