Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Георг Георгиев, ГЕРБ: Ако вчера са се събрали 1000 души срещу хартиената бюлетина, срещу тях стоят 3000

от БНТ
18:33, 19.11.2022
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Съотношението на партиите, които държат на изцяло машинното гласуване и партиите, които подкрепят възможността за вот с хартиена бюлетина е 1:3. Това означава, че ако вчера са се събрали 1000 души, срещу тях стоят 3000.

Така Георг Георгиев от ГЕРБ коментира вчерашните протести срещу връщането на хартиената бюлетина. Според него по-голямата част от хората не вярват на машините.

В "Говори сега" той коментира въвеждането на броенето на хартиените разписки от машинния вот така:

"Не са осакатени машините са гласуване. Осакатена е свещената флашка. Тази флашка, която е в основата на всички послания на "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Защото те сами разбират, че явно без тази флашка тяхното политическо бъдеще е застрашено. И аз се тревожа от истерията, която се създаде около тази флашка. От това, че до изборния процес действително ще имат достъп хората, за да проверят. Защото в момента никой няма никаква увереност за това, което се случва. Когато изборният процес, фундаментът на демокрацията в държавата е достъпен само до ограничен кръг хора тесни специалисти, тогава няма как хората да имат увереност в него", заяви Георг Георгиев.

Той коментира още, че изцяло машинно гласуват единствено държави от третия свят или такива, които са огромни по размер с цел по-лесно обработване на вота.

"Бяхме наблюдавали в историята протести за отнети права. Но протести срещу права за пръв път виждам. За първи път виждам някой да се съпротивлява за начина, по който демокрацията функционира и това, което тя представлява в крайна сметка. Пленарна зала е тази, която ще вземе крайното решение. Но няма да стане с тропане на крака и викове: "Не, така ще стане!", заяви той.

Георг Георгиев определи като "идиотщина" тезата на Ивайло Мирчев, че Нидерландия се противопоставя на приемането на България в Шенген заради контрабандата през ГКПП "Капитан Андреево".

Той отправи контраобвинения към кабинета "Петков", че е оставил охраната на границата в лошо състояние и неотговаряща на техническите критерии за членство в Шенген.

"България в момента не е тази сигурна граница на ЕС, каквато беше по времето на господин Борисов", изтъкна той.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече от "Говори сега"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Иван Иванов беше избран в отбора на ITF до 14 г. за престижните турнири "Еди Хер" и "Ориндж Боул" в САЩ
Иван Иванов беше избран в отбора на ITF до 14 г. за престижните турнири "Еди Хер" и "Ориндж Боул" в САЩ
Ивайло Мирчев, ДБ: Не бързаме за избори. Връщането на хартиената бюлетина е щета за обществото
Ивайло Мирчев, ДБ: Не бързаме за избори. Връщането на хартиената бюлетина е щета за обществото