НОВИНИ

80% от собствениците на отопляеми оранжерии в страната няма да ги подготвят за следващия сезон

bnt avatar logo
от БНТ
14:22, 19.11.2022
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

Заради притеснения от нов скок в цените на енергоносителите стопаните предпочитат да ги оставят празни. Това обаче ще доведе и до съкращения на работници.

За първи път след създаването на оранжерията в село Мало Конаре тя ще остане празна през зимните месеци. Стопанството на Иван Кабуров не са сигурни дали ако засадят домати ще могат да платят пелетите за целия сезон и да произведат добра реколта на конкурентни цени.

"Ситуацията е много непредвидима. Енергоносителите тази година е много непредвидима. Енергоносителите се увеличиха три пъти, не се знае какво ще стане утрешния ден, да не станат 6 пъти, осем пъти. В момента пелетите от слънчоглед са 450 - 500 лв. на тон. Миналата година бяха 130 - 140 лв. Аз изгарям около 5 тона на вечер, 2500 лв. са ми разходите само за отопление", каза Иван Кабуров, зеленчукопроизводител.

Ако оранжериите останат празни, това ще доведе и до съкращаване на работна ръка. В стопанството в Мало Конаре работят 21 души на постоянни трудови договори, които също са притеснени.

"При мен работят цели семейства, питат ме какво следва оттук нататък и аз казвам не знам. В момента, в който се обере зелето, аз ще бъда принудена да ги освободя и предполагам, че това ще е от 1 януари", каза Десислава Кабурова, зеленчукопроизводител.

Ако в най-кратки срокове няма яснота как ще бъде подпомогнат сектора, има опасност от пазара въобще да изчезне изчезне българската оранжерийна продукция.

В оранжерията на Иван Кабуров ще посадят новата реколта едва в края на март.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Везенков отново е MVP в Евролигата по баскетбол
Везенков отново е MVP в Евролигата по баскетбол
Основен реализатор на БК Черноморец е извън терена за две седмици
Основен реализатор на БК Черноморец е извън терена за две седмици