НОВИНИ

АТР се отказва напълно от съдиите по линиите през 2025-а година

Борил Гочев
от Борил Гочев
22:23, 28.04.2023
Чете се за: 02:25 мин.
Спорт
атр отказва напълно съдиите линиите 2025 година
Слушай новината

Мъжката тенис асоциация (АТР) планира напълно да се откаже от съдиите по линиите през 2025 година, когато отсъжданията ще стават единствено посредством електронната система - Electronic Line Calling Live, обявиха от организацията.

Системата ще се използва по време на всички мачове в квалификациите и в основната схема на надпреварите, организирани от АТР, като освен това тя ще работи и на всички настилки.

Президентът на АТР Андреа Гауденци определи тази новина като "знаков момент" и въпреки че отчете важната роля на съдиите в исторически план за спорта той бе категоричен, че тенисът трябва да приеме иновациите и съвременните технологии.

"Това е знаков момент за нашия спорт, който не е приет без внимателно и задълбочено обмисляне. Традициите са в основата на тениса и съдиите на линиите са играли важна роля в продължение на дълги години. Но в същото време ние сме длъжни да приемаме иновациите и съвременните технологии. Нашият спорт заслужава максимално прецизно съдийство и се радваме, че от 2025 година ще можем да го осигурим за всички състезания от Тура", заяви Гауденци.

Електронната система за отсъждане не е нещо ново за света на тениса при мъжете, след като тя за пръв път беше изпробвана по време на финалите на "Следващата генерация" през 2017-а година, а вече все по-често я виждаме в употреба на големите турнири.

Понастоящем надпреварите от АТР имат право на избор между три начина на съдийстване - електронна система на живо, която отчита всяка топка, електронна система с право на обжалване или традиционният вариант със съдии по линиите.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Катастрофа между две коли на Орлов мост (СНИМКИ)
Катастрофа между две коли на Орлов мост (СНИМКИ)
Локомотив Пд се върна на правилния път в първенството след успех над Спартак Варна
Локомотив Пд се върна на правилния път в първенството след успех над Спартак Варна