НОВИНИ

БАБХ: Включването на обекти към електроснабдителната мрежа не е от нашите компетенции

бабх включването обекти електроснабдителната мрежа нашите компетенции
bnt avatar logo
от БНТ
17:04, 17.02.2021
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) излязоха с позиция относно регистрацията на павилион за пакетирани храни, след като стана ясно, че такъв е бил свързан незаконно към електропреносната мрежа.

"Цитираният павилион е регистриран за първи път в Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) София-град през 2016 г., а през 2018 г. е извършена нова регистрация, поради промяна в предлаганите групи храни", заявяват от БАБХ.

"Съгласно Закона за храните, действащ към датата на първоначалната и на пререгистрацията на обекта, изискуемите от ОДБХ документи от всеки бизнес оператор, търгуващ с храни, са заявление по образец, в което се посочват име и адрес на лицето, съответно седалище, адрес на управление и код по БУЛСТАТ/ЕИК за лицата, регистрирани в Република България, а за лицата, регистрирани в друга държава членка на Европейския съюз, или страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство - друг идентификационен код или номер, както и адрес на обекта.

Към заявлението се прилага списък на групите храни или ястия, които ще се произвеждат или продават в обекта. Операторът е спазил тази процедура", категорични са от Агенцията.

"Кабелът убиец" - хронология на разследването

Поставянето на преместваеми обекти се извършва по реда на чл. 56 от Закона за устройство на територията (ЗУТ) и не е в компетенциите на БАБХ.

Включването на обектите към електроснабдителната и водоснабдителната мрежи също не е от компетенциите на БАБХ, се казва още в изявлението.

"Всяко твърдение, че БАБХ е компетентен орган по отношение на поставянето, статута и урегулирането на обекти по ЗУТ е несъстоятелно и води до заключение, че изреклият ги не познава законите в Република България.", завършват от Агенцията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МС прие решение за подготовката и провеждането на изборите на 4 април
МС прие решение за подготовката и провеждането на изборите на 4 април
Принц Филип е приет в болница
Принц Филип е приет в болница