НОВИНИ

"Кабелът убиец" - хронология на разследването

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
14:20, 17.02.2021
Чете се за: 06:20 мин.
У нас
нарушения снабдяването ток открити проверката обекта близост фаталния инцидент
Слушай новината

Търговските обекти в болница "Свети Иван Рилски" и на тротоара около шахтата са незаконни. Столична община е установила, че нямат издадено удостоверение за въвеждане в експлоатация. Това стана ясно по време на пресконференция на кмета Йорданка Фандъкова.

След като три дни институциите предпочитаха да говорят за случая чрез писмени позиции, днес бяха обявени пред медиите резултатите от проверките до момента. Оказва се, че заплетените кабели под шахтата се превръщат в метафора на затрупаната с години безотговорност и процедурни лабиринти, които правят достигането до виновника почти невъзможно.

Кабелът, който според разследващите е причинил инцидента, е поставен напълно незаконно. В същото време обектът, който се е захранвал с ток от него, собственост на фирма "Дениа 2016", има сключен договор с ЧЕЗ.

Фандъкова пита район "Триадица" и ЧЕЗ как подават ток по незаконен кабел

По думите на Йорданка Фандъкова договорът с ЧЕЗ е сключен на базата на хвърчаща бележка от 2011 г. На базата на нея се сключва договор за присъединяване. В същото време още в понеделник от компанията изпратиха позиция, в която обясниха, че нямат отношение към шахтата и кабелите, тъй като не са тяхна собственост. Оттам прехвърлиха отговорността към собственика на търговския обект.

ЧЕЗ РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ

В дружеството през 2011 г. е постъпило искане за присъединяване на обект павилион, който е присъединен със статут "преместваем обект“, в съответствие с действащата нормативна уредба. Точката на присъединяване е най-близкото възможно място от мрежата на дружеството, където се монтира и електромерът.

Съгласно Закона за енергетиката, съоръженията след електромера се изграждат от клиента и са негова собственост. Ангажимент на клиента е и поддръжката на съответните съоръжения. Собственикът на обекта е декларирал, че електрическите инсталации след точката на измерване съответстват на изискванията за безопасност и техническите норми.

ЧЕЗ: Шахтата от инцидента със загиналото момче не е наша собственост

Още в понеделник от район "Триадица" представиха позиция, от която става ясно, че отговорността относно обекта се размива в административни процедури.

Район "Триадица"

Обектът се експлоатира в двора на болничното заведение въз основа на договорни правоотношения, сключени между дружеството и болницата през 2016 г. По отношение на този обект е водена преписка за узаконяване, но и за премахване. И двете са приключили с изискване за информация от областна управа и болничното заведение, заявено от районната администрация през месец май 2019 г., по което до днешна дата няма отговор.

От болница "Свети Иван Рилски" запазват мълчание по случая, докато тече разследването. Във връзка с трагичния инцидент с починалото на 14 февруари дете в близост до сградата на УМБАЛ "Свети Иван Рилски“, не разполагаме с каквато и да е конкретна информация, освен публикациите в пресата. Това се казва в доклад, изпратен от лечебното заведение до Министерство на здравеопазването.

Община "Триадица" извърши проверка на мястото, където при токов удар загина момче

Екипът на БНТ направи проверка в картите на "Гугъл" относно опасната шахта. Снимки от 2012 г. показват, че тогава кабелът убиец е липсвал.

2019 г. го откриваме прикрепен към предпазната ограда на тротоара. Според електроинженери подобно прихващане със свински опашки е недопустимо. Подобен захранващ кабел трябва да бъде поставен в изолационна тръба вкопана в земята.

Трогателната изповед на бащата на 16-годишното момче предизвика вълна от коментари в социалните мрежи с искане за справедливост.

"Детето падна на колене по лице. Каза: "Татко, татко..." Това бяха последните му думи. Исках да го спася, но не можех, защото ме хващаше ток. Искам справедливост. Да гледат в каква държава живеем. Ако не беше той, можеше да е някоя майка с дете", каза Снежан.

Бащата на загиналото момче: Исках да го спася, но не можех, защото ме хващаше ток

Бащата разказа, че двамата са излезли да чистят сняг, за да изкарат пари. Докато чакали на светофара, момчето стъпило върху стърчащ от шахтата кабел, който бил затрупан от сняг. Ток ударил всички, опитали да помогнат - сред тях служители на "Чистота" и полицаи от 4-то районно.

По случая работят и от Софийска градска прокуратура.

  • Разпитват се множество свидетели, сред които и представители на институциите, имащи отношение към инцидента.
  • От държавното обвинение са иззели камера за видеонаблюдение, монтирана в района на местопроизшествието и обхващаща мястото на инцидента.
  • Направен е оглед от експерти в електрозахранването и електроразпределението.
  • Предварителното заключение на медицинските лица сочи, че смъртта е настъпила вследствие остра сърдечно-съдова и дихателна недостатъчност. Констатирани са охлузвания по пръстите на двете ръце и лявото коляно, както и кожни промени по долните крайници с вид на термично въздействие.

Прокуратурата започва разследване за смъртта на момчето при токов удар в София

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ограничават със закон издаването на паспорти с привилегии
Ограничават със закон издаването на паспорти с привилегии
Правителството отпусна нови 211 милиона лева за бизнеса за справяне с пандемията
Правителството отпусна нови 211 милиона лева за бизнеса за справяне с пандемията