НОВИНИ

Бащата на загиналото момче: Исках да го спася, но не можех, защото ме хващаше ток

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:06, 15.02.2021 (обновена)
81903
Чете се за: 06:05 мин.
У нас
Слушай новината

Инцидентът с 16-годишното момче, което загина от токов удар докато върви на улицата, предизвика шок в обществото. Все още не е установено кой носи отговорност за трагедията.

Софийската градска прокуратура разследва смъртта на момчето. Разпоредени са проверки в Столична община, ЧЕЗ и болница "Свети Иван Рилски". От електроразпределителното дружество заявиха, че не са собственик на шахтата убиец и нямат свои кабели там. От държавното обвинение заявиха, че разследването е в начален етап.

Екип на БНТ се срещна и с родителите на загиналото дете. 16-годишният младеж издъхва в ръцете на баща си.

"Исках да си спася детето, като всеки един баща, но нямах възможност, защото и мен ме хваща токът", сподели почерненият родител.

Двамата излезли да чистят сняг, за да изкарат пари. Докато чакали на светофара, момчето стъпило върху стърчащ от шахтата кабел, който бил затрупан от сняг. Ток ударил, всички, опитали да помогнат - сред тях служители на "Чистота" и полицаи от 4-то районно.

"От вчера нито сме яли, нито сме пили, малките му братя го търсят. Искам справедливост. Да гледат в каква държава живеем. Ако не беше той, можеше да е някоя майка с дете.", споделя още бащата на момчето.

За трагичния инцидент днес напомняха оставените цветя и предупредителната лента, поставена от общината. Всички павилиони в близост до шахтата бяха затворени.

"Има някакъв оголен кабел, който някой е пипал вътре в шахтата на електроразпределителното дружество. Кабелът води до обект, който е на територията на болницата", заяви Христо Вълчанов, заместник-кмет на район "Триадица".

Прокуратурата започва разследване за смъртта на момчето при токов удар в София

По-късно проверка на район "Триадица" установи, че са изведени подземно два електропреносни кабела. Кабелите са прокарани по ограждение и уличен стълб до два частни обекта. Единият не функционира. Другият обаче е свързан с оголения кабел, който най-вероятно е причинил токовия удар в двора на болница "Св. Иван Рилски". Този обект се стопанисва от търговско дружество "Дениа 2016".

След разпоредена проверка от здравния министър от болница "Свети Иван Рилски" завиха, че не разполагат с каквато и да е конкретна информация и че електрозахранването се извършва от два трафопоста във вътрешния двор. От прокуратурата установяват на мястото на инцидента открит усукан проводник, представляващ източник на повишена опасност.

Търговци в района разказват, че шахтата е била отваряна.

Община "Триадица" извърши проверка на мястото, където при токов удар загина момче

Проверката на район "Триадица" показва още, че четири от петте търговски обекти в района на инцидента са били захранени с електричество от захранващ кабел, прокаран под бул. "Акад. Иван Гешов" и след булеварда по светофарен стълб, който днес не е наличен.

Проверката показва, че при премахването на този стълб през 2018 г. е била извършена и манипулация на кабелите към търговските обекти, прокарани по настоящото трасе.

От своя страна от ЧЕЗ заявиха, че дружеството няма свои кабели във въпросната шахта. Мрежата ниско напрежение на компанията преминава от другата страна на булеварда.

В дружеството през 2011 г. е постъпило искане за присъединяване на павилион. Точката на присъединяване е най-близкото възможно място от мрежата на дружеството, където се монтира и електромерът.

Съоръженията след електромера се изграждат от клиента и са негова собственост и ангажимент. Собственикът е декларирал, че инсталацията отговаря на изискванията за безопасност.

ЧЕЗ: Шахтата от инцидента със загиналото момче не е наша собственост

"Много хора считат, че е нещастие, но в никакъв случай тези неща не трябва да се гледат като нещастие. Техническата подготовка, за съжаление в последните години върви надолу. Все по-малко са технически грамотните хора в България.", смята професор Иван Миленов, електроинженер.

Професор Иван Миленов, който освен преподавател е и вещо лице в съда, има още подобни случаи, които обаче не са обществено достояние.

Правилата изискват всяка година да се правят изпитания на изолацията на кабелите под земята и всяко захранване би трябвало да има защити. Европейските стандарти са въведени у нас още през 2004 г.

БНТ: По думите ви разбирам, че тук или няма така защита или тя не работи?

Професор Иван Миленов, електроинженер: Точно така. Тук тези неща трябва да се задействат, защитите са много бързи. Явно, че нещо не е направено както трябва.

Какво точно се е случило, трябва да покажат назначените от прокуратурата съдебномедицинска и техническа експертизи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Километрични опашки на Кулата заради зимната обстановка
Километрични опашки на Кулата заради зимната обстановка
Пролетта идва! Първата белошипа ветрушка вече е у нас
Пролетта идва! Първата белошипа ветрушка вече е у нас