НОВИНИ

Златно сърце: Ученичка от Карнобат има над 100 каузи в помощ на болни деца

bnt avatar logo
от БНТ
17:34, 15.02.2021
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

17-годишно момиче от Карнобат има зад гърба си редица благотворителни акции в подкрепа на болни деца.

Светлозара започва да се занимава с благотворителност от съвсем малка. Днес, вече на 17 години, тя има над 100 реализирани каузи. Губи баща си от коварна болест, което я провокирало.

"Когато осъзнах, че искам да се занимавам с благотворителност бях в 4-ти клас, когато събирахме пари за едно болно момиченце. Обаче, за жалост, по-късно баща ми почина и тогава си дадох сметка, че не искам хората да страдат по начина, по който страдах аз".

Светлозара губи любим свой преподавател, който също е бил диагностициран с онкологично заболяване. Така тя приема като своя кауза да помага на тези хора. Организира благотворителни акции в своето училище в Карнобат. Помага на деца и от цялата страна.

Опитва се да радва хората и с нестандартни акции. Една от последните е докато тя самата лежала в болницата.

"Моята стая беше срещу коридора на COVID отделението и ни делеше един двор, на който в средата имаше едно сухо, грозно, старо дърво. Виждах, че сестрите са забързани, все със скафандри, хора, които са много отчаяни, забързани и притеснени. И в 22.00 ч. преди да заспя ми дойде идеята защо да не накича дървото с балони по някакъв начин. Аз все още не осъзнавах какво толкова съм направила, обаче явно за хората е нещо значимо, за което много се радвам".

Светлозара е набелязала и следващата си благотворителна акция, защото казва, че има много хора, на които все още не е помогнала.

"За една много рядка болест. Има едно дете болно от нея в България. Идеята ще е благотворителна пиеса, обаче няма да е точно пиеса, защото няма как да е в театър и се сетих да го направя в Zoom заедно с хора, които съм поканила и тя, хем ще бъде информативна, хора да могат да се запознаят със заболяването, хем, който иска, да дари пари".

За организацията около всичките каузи 17-годишната ученичка получава подкрепата на майка си още от първата инициатива.

"Тя стои, стои и казва "Мамо, аз искам да правя каузи" и аз в първия момент оставам безкрайно изненадана и я питам "Добре, мамо, знаеш ли как се правят каузи". Приех идеята присърце и тя ми каза, че каузите ще бъдат за деца болни от рак", обяснява майката на Светлозара.

Заради благородните си каузи Светлозара е посланик на Международната награда на Херцога на Единбург.

Освен това тя пише стихове и рисува картини. Мечтае да стане учител, за да продължи да помага на децата и да ги учи на доброто.

Автор: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турция въвежда нови ограничения за идващи от Великобритания, Дания, РЮА и Бразилия
Турция въвежда нови ограничения за идващи от Великобритания, Дания, РЮА и Бразилия
Масов бой на незаконно парти в Пампорово
Масов бой на незаконно парти в Пампорово