НОВИНИ

Откриват пунктове за антигенни тестове в Бургас

bnt avatar logo
от БНТ
14:46, 15.02.2021 (обновена)
Чете се за: 02:32 мин.
Още
Слушай новината

В Бургас започна разкриването на пунктове за безплатно изследване с антигенни тестове. Мярката идва след като градът отново попадна в червената зона на разпространението на COVID-19.
Бургас продължава да е в червената зона на картата по заболеваемост у нас. Новорегистрираните случаи за последното денонощие са общо 23. Така морският град се нарежда на второ място след София.

От днес са разкрити и повече легла в COVID отделенията, като се очаква те да се увеличат с още 100 в държавната болница. Завишени са и част от мерките - строга дезинфекция на обществените места и проверки по търговските обекти. Разкрити са и пунктове за безплатно изследване с антигенни тестове.

От днес в Медицински център II в Бургас е обособено специално помещение, където да се извършват безплатните антигенни тестове за COVID-19.

Кабинетът ще работи през делничните дни от 10:00 до 14:00 ч. Днес само 11 души са дошли да се тестват.

"Няма наплив, хората тепърва научават. Това са бързи антигенни тестове. На място се правят, които се проявяват за 10-15 минути. Изчакват пациентите и разбират какъв им е резултата", казва Нейка Чанева, главна медицинска сестра.

В общо 5 медицински центъра и поликлиники в Бургас хората могат да се тестват безплатно. През последните дни се е увеличила и работата в триажния COVID център на бургаската болница. За последните 72 часа са преминали общо 37 пациенти.

Заради нарастването на новите случаи се завишава и контролът за спазването на противоепидемичните мерки, както и засилена дезинфекция в училищата.

"Отново възобновяваме проверките по търговските вериги за спазване на противоепидемичните мерки - маски, дезинфекция на колички, разстояние в търговската мрежа между хората, както и в автобусите на градския транспорт", казва Йорданка Ананиева, зам.-кмет на Община Бургас.

Утре ще заседава и Областният противоепидемичен щаб, който да реши дали трябва да се предприемат и по радикални мерки, като затваряне на молове, търговски обекти и задължително носене на маски и на открито.

Автор: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина педиатърката д-р Адил Кадъм
Почина педиатърката д-р Адил Кадъм
Яя Туре стана треньор в Украйна
Яя Туре стана треньор в Украйна