НОВИНИ

Закриват COVID отделения в Бургас заради недостиг на легла за други пациенти

bnt avatar logo
от БНТ
19:34, 08.01.2021
Чете се за: 02:40 мин.
Още
Слушай новината

За коронавируса сега и развитието на епидемията у нас. В Бургас закриват някои COVID отделения заради недостиг на легла за пациенти без коронавирус. Според областния противоепидемичен щаб 50% от леглата за пациенти със заразата стоят празни.

Причината за закриването на част от COVID отделенията в Бургас е спадът на заразени, който се регистрира през последните дни и особено на пациентите, които стигат до болница. Увеличават се обаче пациентите с други заболявания, които имат нужда от болнично лечение.

Сега 52% от капацитетът на COVID отделенията е запълнен. В някои болници процентът на свободните легла дори е по-висок. Какво ще бъде предприето и съответно ще може ли да се реагира на трета вълна на вируса, разказваме в репортажа.

COVID отделението в Комплексния онкологичен център в Бургас е запълнено на 25%. В същото време има чакащи пациенти за химиотерапия.

"В момента в COVID сектора, който е с 42 легла имаме 10 пациенти, така че в него има доста свободни легла. В другите отделения имаме около 90% до 100% запълняемост", каза проф. д-р Христо Бозов, управител на КОЦ-Бургас.

Подобна е ситуацията и в другите лечебни заведения в Бургас. С приоритет са специализираните болници, където трябва да се обърне внимание и на другите специфични заболявания.



Белодробната болница в Бургас също ще закрие част от COVID сектора си заради наплива от пациенти с пневмония, които обаче не са диагностицирани с коронавирус.

Очаква се в следващите дни да излезе и заповед от здравната инспекция в морския град, след която реорганизацията в отделенията да стане факт.

"По-големият капацитет на болниците беше ангажиран с COVID легла. В момента се случва, така, че ние сме ангажирали екипи - лекари и медицински сестри, които стоят дежурни в COVID отделение, а самото отделение е на 1/3 пълно и почти бездействат", заяви Димитър Николов, кмет на Община Бургас.

Остава и опцията, ако градът влезе в трета вълна на вируса, в рамките на няколко часа отново да се трансформират отделенията в такива за COVID болни.

Репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Херо Мустафа: 6-и януари беше мрачен ден за САЩ, демокрацията надделя
Херо Мустафа: 6-и януари беше мрачен ден за САЩ, демокрацията надделя
Имунологът проф. Мурджева е против идеята за една ваксинационна доза
Имунологът проф. Мурджева е против идеята за една ваксинационна доза