НОВИНИ

Имунологът проф. Мурджева е против идеята за една ваксинационна доза

bnt avatar logo
от БНТ
19:21, 08.01.2021
Чете се за: 02:55 мин.
Още
Слушай новината

Никой не може да каже със сигурност каква ще е продължителността на имунитета след ваксиниране, защото времето, за което бяха изпитвани ваксините, които влязоха в Европа, е твърде кратко, за да се оцени имунната реактивност. Това каза в “Още от деня” проф. Марияна Мурджева от Националния ваксинационен щаб - имунолог и ректор на МУ-Пловдив, в коментара си за ефективността на ваксините срещу COVID-19.

Ориентирани сме какъв имунен отговор се образува след боледуване, отбеляза тя.

“Това са антителата, а също така знаем, че има и имунни клетки. Колко време са тези антитела, какви точно са имунните клетки, които пазят т.нар. имунна памет, и колко ще бъдат ефективни за нашата защита, това никой не може да каже към настоящия момент”, подчерта имунологът.

На европейския пазар вече има одобрени две ваксини, като всяка се характеризира с определен имунен отговор. Този имунитет зависи от това, от което е направена ваксината - дали е вирус, дали е от бактерия.

“Няма големи разлики в наличието и особеностите на имунния отговор в зависимост от ваксината, с която ще бъдем имунизирани, конкретно срещу COVID. Очакванията са ваксината да доведе до продуцирането на неутрализиращи антитела и на имунокомпетентни клетки, независимо дали тя ще бъде създадена на базата на технологията на информационната или матрична РНК, както са двете ваксини на “Пфайзер”/“Байонтек” и “Модерна”, или това ще бъдат ваксините, които са с рекомбинантна молекула - т.нар. векторни ваксини, каквато е ваксината на “Астра Зенека” и руската ваксина “Спутник 2”, продължи проф. Мурджева.

По думите ѝ руската ваксина е доста сходна с ваксината на “Астра Зенека” и би могла да се закупи за приложение у нас, но единствено и само след одобрението ѝ от Европейската комисия по лекарствата.

“Засега, обаче, няма данни, че Русия ще предложи това на Европа”, добави имунологът.

Според нея е “безумие” да се поставя само една ваксинационна доза на населението в стремежа да се обхванат повече хора.

“Първата доза не може да гарантира онази защита, която е необходима за изградим добър имунен отговор, който да ни протектира добър имунен отговор срещу заболяването”, беше категорична тя.

Какво още коментира проф. Марияна Мурджева вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Закриват COVID отделения в Бургас заради недостиг на легла за други пациенти
Закриват COVID отделения в Бургас заради недостиг на легла за други пациенти
Ново огнище на COVID-19 в дом за хора с увреждания в Две могили
Ново огнище на COVID-19 в дом за хора с увреждания в Две могили