НОВИНИ

Бойко Борисов: Най-непримиримите врагове трябва да работят заедно

Николай Минков
от Николай Минков
17:33, 08.01.2021
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Слушай новината

Най-непримиримите врагове и опоненти трябва да работят заедно, за да се измъкнем от кризата, заяви премиерът Бойко Борисов в Симитли пред кметове от различни политически сили. Той посочи, че са създадени всички условия за успешна ваксинационна кампания. Здравният министър посочи, че има достатъчно ваксини за всички българи, а от другата седмица започва имунизация и на желаещите учители.

В Симитли премиерът похвали кметове на населени места от общината, издигнати от различни политически сили, за успешната им съвместна работа, въпреки политическите им различия. Той посочи, че местната и централната власт имат добър синхрон, без деление по партиен признак.

"През тая пандемия спасението на държавата в следващите една, две години е и най-непримиримите врагове и опоненти трябва да работят заедно, за да се измъкнем от кризата. Шансът да се запазим е единството", заяви Бойко Борисов.

На среща с учители той, зави, че след двойното повишение на техните заплатите, сега целта е повишаване на възнагражденията във ВУЗ-овете и здравеопазването.

"Сега и на висшите училища по същия начин сме ги описали, мисля, че 80 млн. някъде бяха за висшите учебни заведения. И сега, така, работим за следващите 4 г. здравната система да получават доходи по-високи", заяви Борисов.

Той обърна внимание и на социалните мерки, като визира допълнителните 50 лв. за пенсионерите, които от вчера вече се изплащат.

"В пандемията мисля, че ги оценяват добре и като помощ и като са двама възрастни 100 лв. на семейство, и се усещат. И са много пари - 106 млн. на месец. Разпръснати изглеждат по 50 лв", каза премиерът.

В Банско премиерът акцентира и върху по-меките мерки, които България прилага за ограничаване на пандемията и подкрепата за бизнеса.

"Това го правим, защото много внимателно управляваме пандемията, за да може бизнесът да работи. И дори в Банско не сме спрели ски туризма и сноубордистите, и всички, които в момента карат", допълни Борисов.

Здравният министър увери, че ваксините ще стигнат за всички българи, след като с примера разгледаха новата животоспасяваща апаратура в болницата в Гоце Делчев, закупена с 600 хил. лв - държавно финансиране.

Костадин Ангелов каза: "В България вече са 11 200 ваксинираните. Трябва да кажем нещо много важно, тъй като се говори, че ваксините няма да стигнат за българските граждани. Очакваме, като дойде ваксината на "Астра Зенека", 4,5 млн. ваксини, които ще стигнат за 2,5 млн. български граждани. Първата доставка е 500 хил. дози".

Борисов изчисли, колко е похарчила държавата за справяне с пандемията.

"305, 310 млн. само за ваксините. Отделно за докторите на първа линия, сестрите, личните лекари, дезинфектанти лекарства, допълнително тези, които докторите искат и изписват. Сигурно милиард минахме вече в тая пандемия от нищо", заяви Борисов.

И похвали приходните агенции.

"Това е, защото приходните агенции успяха да съберат пари, за да може всичките тези огромни плащания да минат", уточни премиерът.

Борисов се ангажира да се отпуснат милион и половина за болницата в Гоце Делчев и средства за инфраструктурни проекти в Банско. Той припомни, че за последните 2 години от различните програми около 20 млн. са влезли в Благоевградска област.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как да се топлим икономично през зимните месеци
Как да се топлим икономично през зимните месеци
Доброволци ремонтираха детската белодробна болница в Трявна
Доброволци ремонтираха детската белодробна болница в Трявна