НОВИНИ

Борисов в Банско: Управляваме пандемията внимателно, за да работи бизнесът

Николай Минков
от Николай Минков
11:06, 08.01.2021 (обновена)
Чете се за: 03:05 мин.
Политика
Слушай новината

Пандемията се управлява внимателно, за да може бизнеса да работи, заяви премиерът Бойко Борисов при посещението си в Банско. Той похвали приходните агенции за добрата събираемост и посочи, че са създадени всички условия за успешна ваксинационна кампания. Министър-председателят се запозна с реализираните в града инфраструктурните проекти с държавно финансиране. Той бе придружен от здравния министър Костадин Ангелов.

Премиерът акцентира върху по-меките мерки, които България прилага за ограничаване на пандемията.

"Това го правим, защото много внимателно управляваме пандемията, за да може бизнесът да работи. И дори в Банско не сме спрели ски туризма и сноубордистите, и всички, които в момента карат и се чувстват добре", каза премиерът Борисов.

Здравният министър обясни, че за да не се натоварват финансово хората, бизнеса и общините, антигенните тестове, които бяха приравнени с писиарите, също се заплащат от държавата.

"С постановление на Министерския съвет 15 милиона са осигурени за антигенни тестове за цялата държава - тестове за Центровете за спешна медицинска помощ, за лечебните заведения и навсякъде, където има нужда, чрез системата на РЗИ, получават обезпечение", заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Премиерът похвали работата на приходните агенции.

"Това е, защото приходните агенции, успяха да съберат пари, за да може да всичките тези огромни плащания да минат. Те са 15 млн. за тестове, но 15 млн. за дизенфектанти, 30 млн. за ремдесивир, мога да ги изброя и те минават 100, 200 нагоре", каза премиерът.

Според Борисов, са налице всички условия, за да се проведе много добра ваксинационна кампания.

"Пандемията е ужасно нещо, което се случи на света. Дай Боже, с ваксините, вече имаме и на "Модерна" одобрени и съм уверен, че министъра и здравните ни власти ще направят така, че да направим и една чудесна ваксинация за пример", каза Борисов.

Той акцентира върху социалните мерки, като визира допълнителните 50 лв. за пенсионерите, които от вчера вече се изплащат.

"В пандемията мисля, че ги оценяват добре и като помощ и като са двама възрастни 100 лв. на семейство, и се усещат. И са много пари - 106 милиона на месец. Разпръснати изглеждат по 50 лв.", каза премиерът Борисов.

Борисов се ангажира да се отпуснат средства за местната болница и за инфраструктурни проекти в Банско. Той припомни, че за последните 2 години от различните програми около 20 млн. са влезли в Благоевградска област и в региона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адриан Андреев на 1/8-финал на ATP турнир
Адриан Андреев на 1/8-финал на ATP турнир
ЦИК пред Радев: Без законови промени не може да се гласува с мобилни кутии и по пощата
ЦИК пред Радев: Без законови промени не може да се гласува с мобилни кутии и по пощата