ЦИК пред Радев: Без законови промени не може да се гласува с мобилни кутии и по пощата

от БНТ
10:40, 08.01.2021 (обновена)
Чете се за: 06:25 мин.
У нас
Слушай новината

Без законови промени не може да има гласуване с мобилни кутии и мобилни секционни избирателни комисии както и гласуване по пощата. Това обяви председателят на ЦИК Александър Андреев на поредния кръг консултации за изборния процес с президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова.

В срещата участваха и представители на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“, Националния статистически институт, Български институт за стандартизация и Държавна агенция „Електронно управление“.

В началото на срещата президентът постави въпроси, възникнали от поредицата консултации, които той проведе през изтеклите дни. Подчерта отново, че да се запази здравето на хората и да се гарантира конституционното право на глас на всеки българин е основен приоритет на президентската институция, а там където секциите са над 300 човека да има машини.

"Целта е да запазим здравето на хората, да гарантираме надеждност на машинното гласуване и да гарантираме правото на глас на всички българи, включително и тези в чужбина", каза Радев.

Президентът поиска мнението на ЦИК дали са нужни законови промени, за да може да се гласува по пощата от сънародниците ни в чужбина, както това се е случило в Румъния и се е оказало, че гласувалите зад граница по пощата са много повече, отколкото гласувалите зад граница по обикновения начин.

Попита също дали е възможно да се осигури правото на глас на всички карантинирани чрез мобилни кутии, мобилни секционни избирателни комисии. На двата въпроса получи категоричен отговор от председателя на ЦИК Александър Андреев, че това не е възможно.

"За да гласуват гражданите под изолация в мобилни избирателни кутии са необходими промени в Изборния кодекс", заяви Андреев.

Промени в Изборния кодекс ще са необходими, за да може да се осъществи и гласуване по пощата. В момента опцията за мобилни урни е възможна само за граждани с трайни увреждания, които не позволяват явяването в избирателна секция, информира още председателят на ЦИК.

"ЦИК работи последователно в рамките на своята компетентност за провеждането на тези избори. Следим практиката в други държави, където има традиции в гласуването по пощата или вече има някакъв опит. За да мое да бъде направено гласуването по пощата трябва да има актуален адрес, на който да бъде изпратена необходимата документация. Те трябва да пристигнат по-рано, за да бъдат обработени едновременно с резултатите от секциите“, обясни Александър Андреев.

"Става дума за сериозни промени и пренастройване на Изборния кодекс, което е въпрос към законодателя. Утвърждаването на доверие изисква ясни послания за условията, при които хората ще упражняват избирателните си права. Нека да има послания, които са на база на действащото законодателство. Усилието ще бъде на всички нас", апелира той.

Андреев предложи предстоящият изборен процес да се организира в рамките на съществуващо законодателство.

Радев попита също дали е възможно удължаване на изборния ден. Както той, така и председателят на ЦИК обърнаха внимание, че най-важното в предстоящите избори е да се гарантира тяхната прозрачност.

"Вчера с учудване гледам някои репортажи, че президентът предлагал и лансирал идеята гласуване в два дни. Тя се приема вече и от водещи на блокове и т.н. Нека бъдем коректни. Заявих много ясно, че към мен постъпват идеи и предложения за гласуване в два дни и аз естествено е да ги споделя с кой - с кметовете, върху чиито плещи ще легне тази отговорност и това не е моя идея. Знам какво би означавало това, но нека се обсъди, защото има хора, които мислят по този начин. Нека се види и кметовете да кажат какви проблеми огромни има, ако тръгнем на този вариант. Не лансира президентът такава идея", категоричен беше Радев.

"Най-важното, което предстои пред всички нас, а и пред ЦИК, това е общественото доверие в изборния процес и това доверие в обществото към изборите и към органите, които го организират, на първо място с ЦИК и на цялата изборна администрация, е свързано с факта, че ЦИК като държавен орган е натоварена с това да гарантира конституционните права на избирателите, т.е. на всички български гражданите да могат да упражнят своите избирателни права", каза Андреев.

Поредицата от консултации започна във вторник. Държавният глава се срещна първо с представители на здравните власти. Разговорите имаха за цел да се очертаят мерки, с които да се гарантира правото на глас и здравето на гражданите.

Здравните власти вече подготвят протокол за провеждане на изборите в условията на пандемия

Вчера държавният глава разговаря с представители на Обществения съвет към Централната избирателна комисия, както и с ръководството на Националното сдружение на общините в Република България.

Румен Радев призова за висока избирателна активност и легитимен парламент

В следващите дни предстоят консултациите на президента Радев и вицепрезидента Йотова с непарламентарните политически сили, а след това и с парламентарните.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Борисов в Банско: Управляваме пандемията внимателно, за да работи бизнесът
Борисов в Банско: Управляваме пандемията внимателно, за да работи бизнесът
Теодор Ушев обявен за най-влиятелен аниматор в света за последните 25 години
Теодор Ушев обявен за най-влиятелен аниматор в света за последните 25 години