НОВИНИ

Арх. Здравков: Два са сценариите за възстановяване на Княжевския лифт

bnt avatar logo
от БНТ
08:48, 08.01.2021
Чете се за: 02:22 мин.
Регионални
Слушай новината

Княжевският лифт може бъде ремонтиран без промяна в плана за управление на Витоша. Това стана ясно на среща на кмета Йорданка Фандъкова, министрите на екологията и земеделието, както и представители на спортното министерство и Столичния общински съвет. В сутрешния блок "Денят започва" главният архитект на София Здравко Здравков посочи няколко възможни сценария за ремонта на княжевския лифт без промяна в плана за Витоша.

Единият е лифтът да бъде възстановен в съществуващото трасе. Ако се налага удължаване на някое от на трасетата, едва тогава може да се пристъпи към изменение на плана за управление на парка.

Фандъкова: Не е необходима промяна в плана за управление на Витоша за подновяването на Княжевския лифт

Княжевският лифт от 30 години не функционира и очакванията на хората са той най-сетне да заработи. Собствениците на лифта не са присъствали на срещата вчера, арх. Здравков каза, че това е била вътрешна среща, на която да се уточнят всички законови изисквания по отношение на плана за управление на Витоша.

"Най-бързият възможен вариант е да стъпим в рамките на съществуващите стълбове, това няма да изисква изработване на специализиран подробен устройствен план", поясни главният архитект.

Направени са конструктивни обследвания на фундаментите, направени са предварителни проучвания, които са показали, че трасето може да бъде възстановено върху съществуващите фундаменти. При този сценарий може да се изготви документацията и започнат строителните работи до края на годината.

Друг сценарий предвижда промяна в стълбовете, такъв е и инициираният от собственика вариант. При него трябва да се измени специализираният устройствен план, което изисква поне година и половина - две процедури, поясни арх. Здравков.

Бързо може да стане възстановяването по първия вариант, подчерта Здравко Здравков.

Какво още каза главният архитект на столицата вижте във видеото.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спад на вноса и продажбата на автомобили заради пандемията
Спад на вноса и продажбата на автомобили заради пандемията
Блатер приет по спешност в болница
Блатер приет по спешност в болница