НОВИНИ

68 души са арестувани след щурма на Капитолия

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
23:00, 07.01.2021
Чете се за: 03:32 мин.
По света
Слушай новината

Почти 100 демократи в американския Конгрес се обявиха за отстраняването на Доналд Тръмп от поста му в близките дни. За това съобщава телевизия NBC. Полицията е арестувала 68 от привържениците му, които щурмуваха Капитолия. Загражденията около сградата ще останат минимум 30 дни, а вечерният час - до края на месеца.

Министърът на транспорта Илейн Чао стана първият член на кабинета на Тръмп, който подаде оставка заради безредиците. Джо Байдън нарече протеста "един от най-черните дни" в американската история.

Изпотрошени кабинети на американски конгресмени, след като тълпа привърженици на Доналд Тръмп нахлу в Капитолия, за да осуети утвърждаването на Джо Байдън за президент. Задържани са 68 души. Според щатски прокурор, някои от тях могат да получат затвор до 20 години за подстрекателство към метеж.

"Настоящият президент трябва да бъде държан отговорен за тази безпрецедентна атака срещу нашата демокрация. Ние не трябва да подценяваме щетите , които той може да нанесе на нашата страна и нашата демокрация през следващите две седмици", заяви Мюриъл Баузър, кмет на Вашингтон.

Властите вземат допълнителни мерки за сигурността 13 дни преди встъпването в длъжност на Джо Байдън. Демократът обвини директно президента.

"Той подстрекаваше нападение срещу институциите на нашата демокрация от самото начало. Вчера беше кулминацията на тази ожесточена атака", заяви Джо Байдън.

Около 6200 военнослужещи от Националната гвардия на Съединените щати ще помагат на силите на реда във Вашингтон. Тръмп оттегли кандидатурата на Чад Улф за министър на вътрешната безопасност, изпратена за утвърждаване в Сената. Преди това Улф призова Тръмп да осъди решително безредиците в Капитолия.

Според източници от Белия дом, Тръмп е повече притеснен от реакцията на вицепрезидента Майк Пенс отколкото от стълкновенията между демонстранти и полиция. Пенс, който е председател на Сената, призна победата на Байдън.

Нов удар за Тръмп дойде от Фейсбук - президентът няма да може да публикува там и в Инстаграм до края на мандата си. Това обяви шефа на компанията Фейсбук Марк Зукърбърг.

Почти 100 демократи в американския Конгрес са за отстраняването на Доналд Тръмп в близките дни. Това може да стане по два начина - импийчмънт или прилагане на 25-ата поправка в конституцията.

Според нея държавен глава става вицепрезидентът, ако президентът не е в състояние да изпълнява задълженията си. За това е необходимо съгласието на Майк Пенс, а според източниците на телевизионния канал тази възможност не е обсъдена с него, а само с представители на администрацията в Белия дом.

Снимки: БГНЕС

Всичко за щурма на Капитолия четете ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
867 са новите случаи на коронавирус за последното денонощие у нас
867 са новите случаи на коронавирус за последното денонощие у нас
АПИ: Шофьорите да тръгват с автомобили, подготвени за зимни условия
АПИ: Шофьорите да тръгват с автомобили, подготвени за зимни условия