НОВИНИ

Как кризата се отрази на пазара на труда в Пловдив?

bnt avatar logo
от БНТ
20:30, 07.01.2021
Чете се за: 02:40 мин.
Регионални
Слушай новината

Пандемията промени значително и пазара на труда. Все повече хора, освободени от сектори, свързани с туризма или развлекателния бизнес, започват работа в производството.

Заради кризата бармани, сервитьори, детски аниматори и крупиета в последния месец бързо промениха сферата, в която са заети. Най-лесно и бързо намират работа в индустрията, където обичайно има глад за кадри. Рязката смяна на сектора на заетост обаче не винаги се отразява добре на новите служители. Не всички обаче се задържат дълго на новите си места, защото адаптацията е трудна. Така, според икономическите анализатори, се наблюдава по-голямо текучество на персонал.

Майкъл е на 19 и до началото на пандемията е бил барман. Сега е шивач на затваряща машина, но признава, че началото е трудно.

"За това време, в което правя 1 матрак, те правят 5. С времето се научих. Работата е сигурна и тук не затварят при пандемия", каза Майкъл Петров.

В същата компания вече са назначили 100 души без опит и търсят още толкова. Голяма част от новите служители са работили в игрални зали, ресторанти или хотели. Според специалисти тази тенденция е възможност частично да се реши проблема с липсата на кадри в производствата.

"Имахме повече кандидати отколкото преди локдауна. Тази голяма бройка идва точно от тези хора. До колко проблемът се разрешава в дългосрочен план ще разберем в следващите месеци и година", каза директорът в "Човешки ресурси" Марта Джамбазова.

Икономически анализатори прогнозират, че обменът на кадри между отраслите ще продължи. Наблюдават и 10-процентов ръст на заплатите в пловдивските предприятия.

"Заплатите в производството растат с около 10 процента в градове като Пловдив със силни индустриални зони на какъвто ръст не се радваха сектори като строителство и търговия", каза Георги Стоев от "Индъстри Уоч".

Според специалистите обаче ще се наложи работодателите да инвестират повече в обучения, както и в по-дълги изпитателни срокове.

Автори: Деница Торньова и Нели Ангелова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима задържани при полицейска акция във Велико Търново
Трима задържани при полицейска акция във Велико Търново
Всичко за безпрецедентния щурм в сърцето на Вашингтон
Всичко за безпрецедентния щурм в сърцето на Вашингтон