НОВИНИ

Всичко за безпрецедентния щурм в сърцето на Вашингтон

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:05, 07.01.2021
Чете се за: 04:15 мин.
По света
Слушай новината

Конгресът на САЩ обяви демократа Джо Байдън за победител на изборите за президент на страната. Това се случи на фона на безпрецедентно нахлуване на привържениците на Доналд Тръмп в Капитолия и четирима загинали. Хаос и насилие в сърцето на американската столица. Сълзотворен газ, куршуми и гневна тълпа, която вилнее в залите на властта.

Какво се случи в деня, в който изборът на Байдън за 46-и президент на страната трябваше да бъде официално обявен?

Няма кратък отговор на този въпрос. Лютив спрей, изпочупени прозорци, хора, с изрисувани лица, които се снимат в залата, в която до преди минути са седели първите мъже и жени на страната, изпотрошени кабинети на конгресмени и сенатори - това представляваше Вашингтон за няколко часа.

Хронологията на събитията, които със сигурност ще останат в историята

Преди заветния 20 януари, след който светът се надява да види една друга Америка, обаче има още 13 дни - и те ще се окажат сред най- непредсказуемите!

Вече се търсят варианти за отстраняването на Доналд Тръмп от длъжност. Той е лишен от възможността да публикува във Фейсбук и Инстаграм до изтичането на мандата му. А причината е че и демократите, а и привърженици на Републиканската партия, смятат, че виновен за случилото се миналата нощ е именно Тръмп. Единият вариант за отстраняването му е импийчмънт. Другият е задействане на т.нар. 25-а поправка. Тя позволява прехвърляне на властта от президента към вицепрезидента, временно или постоянно, и може да бъде инициирана в случаите когато президентът не е в състояние да изпълнява задълженията си.

Процедурата е ясно описана и вече е прилагана преди - макар и за кратко. От една страна въпросът е има ли време и струва ли си усилията, от друга - Доналд Тръмп за пореден път доказа, че е в непредсказуемостта си е способен да създаде хаос.

Кадрите от Капитолия мълниеносно обиколиха света.

Какви бяха реакциите и изненада ли беше случващото се във Вашингтон

Очаквано - светът остро осъди насилието и неправомерното нахлуване в Капитолия. За последен път сградата на Конгреса е била атакувана през 1814 г., когато я нападат британски сили. Личното ми впечатление, че в първите минути сякаш шокът от това, което виждахме, беше по-голям. След това дойде осъзнаването. Реагира и българският външен министър.

В профила си в Туитър Екатерина Захариева написа, че България осъжда атаките срещу сградите на Конгреса в САЩ.

"Насилието никога не е решение. Общественият ред трябва да бъде възстановен, така че да имаме мирно предаване на властта в САЩ", изтъкна още Захариева.

През изминалите дни имаше очакване, че нещо ще се случи и че се трупа напрежение. Едва ли обаче някой си е представял, че то ще се случи с такъв размах. Въпреки всичко обаче, демократи и републиканци се обединиха и изпълниха задълженията, вменени им от Конституцията и утвърдиха победата на Джо Байдън. Той обаче получава много тежко наследство и едно поляризирано до крайност общество, защото Тръмп ще си отиде, но последствията от управлението му не.

След края на заседанието на Конгреса, свещеникът на Сената каза молитва, която завърши с думите: "Тези трагедии ни напомнят, че думите имат значение, и че силата на живота и смъртта е в езика".

По темата работиха: Джанан Дурал, Теодора Гатева

Всичко за щурма на Капитолия четете ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как кризата се отрази на пазара на труда в Пловдив?
Как кризата се отрази на пазара на труда в Пловдив?
Код жълто за значителни валежи
Код жълто за значителни валежи