НОВИНИ

Държавата прави опити да върне на нашето Черноморие руските и английски туристи

bnt avatar logo
от БНТ
19:04, 07.01.2021
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Туроператорите, които са кандидатствали за субсидиране на чартърните полети, са получили 3,5 млн. лева. А предвидената държавна субсидия за пътувания през следващите 2 години е 55 млн. лева - каза вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

Субсидирането на чартърните полети е важно за туризма. Очаква се мярката да осигури около 400 000 пътници. Помощ от държавата в размер на 3 млн. лева ще получат и екскурзоводите. За тази година бюджетът за национална реклама е увеличен с 5 млн. лева и ще достигне 8 милиона. Държавата прави опити да върне на нашето Черноморие руските и английски туристи, които са традиционни за нас пазари.

Още от септември миналата година е започнала подготовката за предстоящия летен сезон. Сред приоритетите е запазването на персонала.

Министърът на туризма Марияна Николова каза: "Така че всички мерки, които правителството предприема по отношение на подпомагане на сектор "Туризъм", стартират, най-вече схемата 60 на 40, която за нашия сектор е 80 на 20. Заетостта е важна, за да преодолеем както зимния и да стартираме летния сезон, защото хората и персоналът са много важни за сектор "Туризъм".

Министър Николова каза още, че масовата ваксинация срещу COVID ще накара хората отново да пътуват. И въпреки несигурността заради пандемията, очакванията за предстоящия летен сезон са по-оптимистични. Вече има ранни записвания.

"По отношение на стратегията за рекламата доста усилено работим по пазар Германия, пазар Обединено кралство, пазар Румъния", каза Марияна Николова.

Правят се опити в България да се върнат английските туристи, тъй като ситуацията с Брекзит ще окаже влияние на полетите.

"Също обмисляме как да ускорим и процесите за пристигането на руските туристи на нашето Черноморие", заяви д-р Франк Кванте, изпълнителен директор на летище Варна.

Днес беше проверено и спазването на противоепидемичните мерки на летище Варна. Според директора на летището - няма причина за притеснения.

На летището във Варна вече е оборудвана лаборатория за антигенно и PCR тестване на пътниците и персонала. Очаква се до дни тя да заработи.

Репортер: Петър Дойкински

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Катастрофа в Благоевград затвори от ул. "Иван Михайлов"
Катастрофа в Благоевград затвори от ул. "Иван Михайлов"
Социалисти се събраха в подкрепа на Георги Гергов
Социалисти се събраха в подкрепа на Георги Гергов