НОВИНИ

Светът остро осъди насилието в САЩ

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:55, 07.01.2021
Чете се за: 03:42 мин.
САЩ
Слушай новината

Очаквано - светът остро осъди насилието и неправомерното нахлуване в сградата на Капитолия. Реагира и българският външен министър. В профила си в Туитър Екатерина Захариева написа, че България осъжда атаките срещу сградите на Конгреса в САЩ.

"Насилието никога не е решение. Общественият ред трябва да бъде възстановен, така че да имаме мирно предаване на властта в САЩ", изтъква външният ни министър.

Захариева с първи коментар за безредиците в САЩ

Позор, срам, ужас, атака срещу демокрацията, покушение срещу свободата - малка част от реакциите на световни лидери. Това не е Америка - бяха категорични мнозина.

Министър-председателят на Великобритания написа в Туитър:

"Позорни сцени в американския Конгрес. Съединените щати са стожер на демокрацията по света и сега е жизненоважно да има мирно и почтено предаване на властта".

А председателят на Европейския съвет Шарл Мишел написа:

"Американският Конгрес е храм на демокрацията. Да бъдеш свидетел на сцените от тази вечер във #Вашингтон е шок. Вярваме, че САЩ ще осигурят мирно предаване на властта на @ДжоБайдън".

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, публикува на страницата си във Фейсбук пост на известна американска журналистка.

"Съединените щати никога вече няма да могат да кажат на света, че ние сме образец на демокрацията", гласеше постът.

Германският канцлер Ангела Меркел каза, че видяното пред Капитолия я ядосва и натъжава. Наред с осъждането на безпрецедентното нахлуване, светът изрази и увереност в бъдещето на американската демокрация и възможността на избрания за президент Джо Байдън да обедини американците.

"Думите на избрания за президент Джо Байдън, както и реакциите на двете големи партии в САЩ ме убедиха, че демокрацията е по-силна от нападателите и размирниците. Тъжно е, че хора загубиха живота си по време на снощните събития. Но лъч надежда е фактът, че Конгресът продължи работата си, и убеждението, че с потвърждаването на победата на Джо Байдън и Камала Харис, Съединените щати ще отворят нова глава за демокрацията след по-малко от 2 седмици", каза Меркел.

А френският президент Еманюел Макрон реагира така:

"Искам само да заявя нашето приятелство и нашата вяра в Съединените щати. Това, което се случи днес във Вашингтон не е Америка, определено! Ние вярваме в силата на нашите демокрации, вярваме в силата на американската демокрация! "

Премиерите на Испания и Канада - Педро Санчес и Джъстин Трюдо призоваха американската демокрация да бъде подкрепена.

„Насилието никога няма да успее да надделее над волята на хората. Демокрацията в САЩ трябва да бъде подкрепена - и тя ще бъде", написа в профила си в Туитър канадският премиер Джъстин Трюдо.

Вяра в способностите на Байдън да превъзмогне сложната ситуация и да обедини американското общество изрази и испанският му колега Педро Санчес.

Всичко за щурма на Капитолия четете ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
6-годишно дете написа приказка
6-годишно дете написа приказка
КЕВР е връчил констативен протокол на "Топлофикация София" за ноемврийските сметки
КЕВР е връчил констативен протокол на "Топлофикация София" за ноемврийските сметки