НОВИНИ

Ваксинират медиците в Карлово

bnt avatar logo
от БНТ
17:10, 07.01.2021
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Карлово успешно започна ваксинацията на медиците срещу COVID-19. От местната болница "Д-р Киро Попов" са били заявени 25 ваксини, но от РЗИ Пловдив са предоставили само 15 дози.

Първите ваксинирани в карловската болница са 10 лекари и 5 медицински сестри. Един от тях е Пламен Вълков, който дава дежурства в Ковид отделението.

"Ваксина така или иначе до края на годината всеки един така или иначе трябва да получи. Повечето хора мислят, че е прекалено страшно и може да има странични ефекти, нека да съм като лабораторно зайче", каза Пламен Вълков - рехабилитатор в отделението по физиотерапия в МБАЛ "Д-р Киро Попов".

Всички, които се ваксинираха, подписаха информирано съгласие и попълниха анкета за здравословното си състояние. Ваксинирането се извърши в специално оборудван кабинет.

"Има спешен шкаф, електрокардиограма и дефибрилатор, който пази боже ако се наложи някаква алергична реакция, след като се направи ваксината трябва да се изчака ваксината", каза Стефка Лулчева - медицинска сестра в карловската болница.

Управителят на здравното заведение, който също бе ваксиниран каза че в края на месеца очаква да бъдат доставени от РЗИ и останалите заявени ваксини. Според него след масовите празници ще има увеличение на броя на болните от коронавирус в Община Карлово.

"Карловската болница е много натоварена с ковид пациенти, от декември и януари виждам че желанието на медицинския персонал се увеличава, но тъй като болницата изцяло е ангажирана не е само на първа линия Ковид отделението има желание и от другите сектори ковид звена на болницата да се ваксинират. Днес като видях, че дойде първата линейка, първият екип на спешна помощ, реакции могат да се очакват към 14-15 януари, каза д-р Христо Пелев - управител на карловската болница.

В момента в ковид отделението има 23-ма пациенти, но след мъжкото хоро в Тунджа прогнозира епидемичен взрив.

"Да не се правим на герои, когато пред нас е смъртта", каза д- р Емил Кабаиванов - кмет на Община Карлово.

Местната власт подкрепи ваксинацията и призова РЗИ да помислят като предоставят ваксини и за шофьорите, които карат пациенти на хемодиализа.

Репортер: Станислава Христозова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иновативен метод учи деца във Варна да се движат безопасно
Иновативен метод учи деца във Варна да се движат безопасно
Как майсторски да управляваме автомобил на мокър и хлъзгав терен
Как майсторски да управляваме автомобил на мокър и хлъзгав терен