НОВИНИ

Продължават консултациите при президента за провеждане на прозрачен изборен процес

Вера Александрова
от Вера Александрова
11:40, 07.01.2021
Чете се за: 02:50 мин.
Политика
Слушай новината

Консултациите при президента Румен Радев за провеждане на прозрачен изборен процес, който да гарантира правото на глас и здравето на гражданите на предстоящите парламентарни избори продължават.

Днес държавният глава разговаря с представители на Обществения съвет към ЦИК, а следващата среща е с представители на Националното сдружение на общините в България.

Първата среща на президента Румен Радев беше с представители на обществения съвет към ЦИК. Радев отбеляза, че целта на консултациите е да се намери рационалното решение за провеждане на предизборната кампания и на изборния процес - мерки, които да осигурят висока избирателна активност и да гарантират легитимно избран парламент с високо доверие.

От обществения съвет представиха на държавния глава и конкретни предложения за изборите. Смятат, че изборите могат да се проведат в условия на пандемия. Предлагат да не се предприемат законови решения, а с решения на ЦИК да се уреди гласуването на хора под карантина. Според тях не трябва да се гласува по пощата, каквито предложения има.

Предлагат също да има възможност броенето на бюлетините да се наблюдава онлайн и по този начин да се гарантира прозрачност на този процес.

"За нас е изключително важно, в резултат на тези консултации, да има мерки, които да гарантират високо доверие в изборния процес, високо доверие в здравните мерки, така че да имаме една нормална избирателна активност, в резултат, на която да имаме легитимен парламент, защото само легитимен парламент може да излъчи устойчиво, добре работещо правителство и да се започне демонтажа на порочния управленски модел", каза президентът Радев.

"Общественият съвет смята, че е възможно провеждането на избори по време на пандемия. Разбира се с всичките условности на необходимостта да се вземат сериозни мерки за опазване живота и здравето на секционноизбирателните комисии, които непосредствено извършват изборите, и всички други участници в изборния процес. Ако ЦИК вземе решение, че поставените под карантина могат да гласуват с подвижна избирателна кутия, според мен това би било начин да бъде осигурена тази възможност на българските избиратели, които са под карантина", каза председателят на Обществения съвет към ЦИК Росица Матева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Захариева с първи коментар за безредиците в САЩ: Насилието никога не е решение
Захариева с първи коментар за безредиците в САЩ: Насилието никога не е решение
Ливърпул изкушава Алаба с голяма заплата, иска да го привлече като свободен агент
Ливърпул изкушава Алаба с голяма заплата, иска да го привлече като свободен агент