НОВИНИ

Мерките дадоха резултат: Броят на излекуваните е два пъти по-голям от този на заразените

bnt avatar logo
от БНТ
09:40, 07.01.2021
5225
Чете се за: 03:17 мин.
Още
Слушай новината

Отчитаме изключително положителни данни като резултат от въведените противоепидемични мерки. Това каза министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов на редовния брифинг във връзка с актуалната обстановка с разпространението на COVID-19 у нас.

Броят на излекуваните като трайна тенденция е двойно по-голям от броя на новозаболелите, подчерта той. 1002 са новите случаи с коронавирус в страната за последното денонощие, отчита Единният информационен портал. Направените тестове са 10 088, тоест процентът на положителните проби е близо 10%.

България продължава да бъде на 24-о място по заболеваемост в ЕС и на 5-о място на Балканския полуостров. По отношение на смъртността сме на трето място в ЕС, съобщи доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. Той обаче уточни, че заради празниците Европейският център за контрол на заболяванията не публикува данни за този период заради липсата на точност.

Областите с най-малко заразени в страната - под 120 на 100 000, са Кърджали, Разград и Габрово, отчете той. Най-висока остава заболеваемостта в областите Враца, Русе и Варна.

Заради пандемията ще бъде отменен кукерският фестивал в Перник, отговори доц. Кунчев на журналистически въпрос. "Няма да поставим под съмнение здравето на хората, когато организират празниците в отделните села, но при специални условия. С отстояния, с носене на маски, без обикаляне на къщите", обясни доц. Кунчев.

7913 души вече са ваксинирани от старта на кампания. „Към момента нямаме информация за странични влияния. Ако има такива, ще ви информираме“, съобщи председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов.

Очакваме 2000 дози от ваксината на "Модерна" на 11 януари

Следващата седмица се очаква първа доставка на ваксината на „Модерна“ във всички европейски държави. Това съобщи изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата маг. фарм. Богдан Кирилов.

2000 дози от ваксината на „Модерна“ ще бъдат доставени на 11 януари, потвърди и здравният министър.

Европейската агенция по лекарствата даде зелена светлина за употребата на ваксината на "Модерна". Вторият одобрен препарат срещу COVID-19 в ЕС може да се използва само за лица над 18 години. Преди да започне разпространението й в страните от Общността, ЕК трябва да издаде разрешение за достъп на препарата до европейския пазар.

„Не е време за правене на политика. Важно е да преведем гражданите през тази пандемия и да запазим живота им“, коментира още здравният министър.

В брифинга се включи и премиерът Бойко Борисов.

Вижте повече във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фалшивите новини - защо се подвеждаме лесно и как да ги разпознаваме
Фалшивите новини - защо се подвеждаме лесно и как да ги разпознаваме
Има ли вода във Варна - местните власти отговарят на министър Димитров
Има ли вода във Варна - местните власти отговарят на министър Димитров