НОВИНИ

Как да използваме безопасно UV лампите за дезинфекция

bnt avatar logo
от БНТ
07:48, 07.01.2021
Чете се за: 01:40 мин.
У нас
Слушай новината

Пандемията от COVID-19 ни прави все по-предпазливи и все по-доверчиви към различни методи за дезинфекция. Такъв метод са познатите ни UV лампи. Преди дни обаче, се случи инцидент с такава лампа в класна стая в село Бистрица, където ученици получиха кожни изгаряния.

За съжаление, тези изделия не подлежат на регистрация, няма списък от който да си изберем. Затова ние препоръчваме то да е с необходимите сертификати за безопасност и техническа изправност, както и с протоколи за ефективност. Това коментира в "Денят започва" главен асистент Милена Николова, завеждаща лаборатория по дезинфекция и стерилизация към Националния център по заразни и паразитни болести.

Има два типа UV лампи - открити и закрити. При първите е най-важно, че не трябва да се използват в присъствието на хора, защото се получават изгряния на лигавицата и кожата. Закритият тип лампи са само за пречистване на въздуха, те могат да работят и в присъствието на хора, обясни Николова.

Тя допълни, че случаи на изгаряне има не само у нас, но и в други държави. За съжаление трябва да се внимава, да няма хора в помещението, подчерта Николова.

Тя препоръча да се използват изделия с датчици, които автоматично се изключват при влизане на хора в помещението за дезинфекция.

Репортер: Софи Цветкова

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кметът на Калофер: От медиите научих за глобата, още не знам какъв е размерът ѝ
Кметът на Калофер: От медиите научих за глобата, още не знам какъв е размерът ѝ
Предвиждат нови правила за шофьорските курсове и провеждането на изпити
Предвиждат нови правила за шофьорските курсове и провеждането на изпити