НОВИНИ

Журналистът Симеон Гаспаров: Тръмп оставя като наследство една срамна Америка

bnt avatar logo
от БНТ
06:42, 07.01.2021
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Слушай новината

Тръмп или ще бъде изнесен до края на седмицата с белезници, или с усмирителна риза. Това коментира българският журналист в САЩ Симеон Гаспаров в ефира на "Денят започва" след безпрецедентното нахлуване на демонстранти в подкрепа на Тръмп в сградата на Американския конгрес.

За тези 4 години на управление Тръмп успя да изгуби Конгреса, Сената, да срине Републиканската партия, а и да загуби президентството. Той е като Нерон от Древния Рим, който стои и гледа пламъците. Само че, Древен Рим и Вашингтон са две много различни неща.

Този път дори вицепрезидентът Майк Пенс и републиканецът Мич Макконъл доказаха, че Конституцията е над всичко. Щатите, а не депутатите избират президента на САЩ, това се казва в Конституцията, обясни Гаспаров.

Много скоро може да се включи и 25-ата поправка за започване на процедура за отстраняване на президента от власт, обясни журналистът.

Протестиращи щурмуваха сградата на Конгреса във Вашингтон (СНИМКИ)

Според него събитията от снощи са не само следствие от управлението на Тръмп, а резултат от много дълго натрупване. Средната класа в САЩ изчезва - представете си един пясъчен часовник на много бедни и много богати, който непрекъснато расте, а това по средата - средната класа, се стопява, обясни Гаспаров.

Тръмп оставя като наследство една срамна Америка, днес той сложи едно голямо петно дори върху престижа на Америка на световната сцена. Наследството му е позор, категоричен е журналистът.

Днес демократи и американци най-накрая разбраха, че трябва да работят заедно, днес ударихме дъното и дано от тук нататък започнем да се движим нагоре, допълни той.

Според Гаспаров, задържаните ще са много, защото в района има камери, а в Капитолия е забранено използването на оръжие.

Днес се видя, че кралят е гол, че Вашингтон може да бъде превзет. Националната гвардия бе вдигната по тревога, положението наистина е като във филм, но фактът е един - разумът надделя, разказа журналистът.

Според него, сега се очаква Джо Байдън да излекува раните в американското общество.

Всичко за щурма на Капитолия четете ТУК

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четирима души са загинали при сблъсъците в Капитолия
Четирима души са загинали при сблъсъците в Капитолия
Проф. Асенов от Вашингтон: В Капитолия нещата вече са под контрол
Проф. Асенов от Вашингтон: В Капитолия нещата вече са под контрол