НОВИНИ

Ивановден е!

bnt avatar logo
от БНТ
05:50, 07.01.2021
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Слушай новината

Днес православната църква отдава почит на Св. Йоан - Кръстителят на Божия син. Църквата го почита още и като Предтеча-пророк, който подготвя хората за идването на Спасителя.

Празникът Ивановден е съпътстван с богата ритуалност в цялата страна, свързана предимно с младоженците. Народните обичаи повеляват кумовете или деверът да "къпят", пръскайки публично с вода младоженците, които са сключили брак преди една година. Младото семейство трябва да посрещне своите гости и да занесе на кума вино, кравай и месо, пише БГНЕС.

Българската народна традиция свързва обредите и обичаите на Ивановден с очистителната сила на осветената предния ден вода. Периодът на т.нар. "мръсни дни" е отминал и всеки обръща поглед напред към сбъдването на предсказанията за добро здраве, берекет и щастлив живот.

На този ден у нас празнуват точно 351 856 именици, според националната статистика, а Иван и Иванка са вторите по популярност имена в България след Георги и Мария. Жените, носещи името Иванка у нас, са 53 576, а мъжете с име Иван – 144 024.

Личен празник имат още и хората с имена Ваня, Ива, Йонко, Йоана, Калоян, Жан, Жана, Яне и техните производни.

Честито на всички именици!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Американският конгрес възобнови работа след щурма от протестиращи
Американският конгрес възобнови работа след щурма от протестиращи
1002 нови случая на коронавирус за денонощието
1002 нови случая на коронавирус за денонощието