НОВИНИ

Предстои застудяване на времето

bnt avatar logo
от БНТ
20:57, 06.01.2021
Чете се за: 02:30 мин.
Времето
Слушай новината

Слънчево и необичайно топло беше днес в по-голямата част от страната - 18 градуса достигна температурата в Ахтопол, 17 градуса във Велико Търново, 14 градуса беше в много градове - София, Бургас, Плевен.

Предстои промяна. В Западна България, включително и в София, вече заваля. В близките часове плътна облачност ще обхване почти цялата страна, а валежи - главно западната половина. От северозапад ще нахлува по-студен въздух и до сутринта на места в крайните северозападни и западни райони е възможно дъждът да се примесва със сняг. Минималните температури утре ще са между 3° и 9°, максималните - от 7° до 15° Ще бъде облачно, в много райони с валежи. Постепенно вятърът в цялата страна ще се ориентира от северозапад, а в Дунавската равнина ще се усили.

В планините за пореден ден ще бъде много ветровито със силен, по билата временно бурен, все още югозападен вятър. Ще бъде облачно, в много райони с валежи.

Границата между дъжд и сняг ще се спусне до надморска височина около 1000 метра. Максималните температури на Алеко, в Боровец и Пампорово ще бъдат около нулата.

И към времето в момента, от високо - на спътниковата снимка добре се вижда плътната облачност, която вече покрива западната половина от нашата страна, както и западните райони от Балканите, където и утре ще има значителни валежи от дъжд.

Проливни валежи от дъжд се очакват и в Украйна. Облачно ще се задържи и и в по-голямата част от континента, в много райони с валежи - и от дъжд, и от сняг. Съществено застудяване се очаква на Пиринеите.

Застудяване и у нас в близките дни. Ще продължи и да вали, като в петък в Западна България се очакват значителни количества, а в северозападните райони и Предбалкана дъждът ще преминава в сняг. В събота и неделя сняг ще вали в почти цялата страна, с изключение на Черноморието и южните райони.

В понеделник слабо ще се затопли, но ще остане облачно и с прекъсвания ще продължи да превалява, вече предимно дъжд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СЗО: Чакат ни до шест месеца тежък път преди ваксините да обърнат хода на пандемията
СЗО: Чакат ни до шест месеца тежък път преди ваксините да обърнат хода на пандемията
Богоявление в Гърция: Дълги опашки пред църквите, скромни церемонии за хвърляне на кръст
Богоявление в Гърция: Дълги опашки пред църквите, скромни церемонии за хвърляне на кръст