НОВИНИ

С какво е различна ваксината на "Модерна"?

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:17, 06.01.2021
31221
Чете се за: 03:30 мин.
Здраве
Слушай новината

Ваксината на "Модерна" почти не се различава от тази на "Пфайзер" по отношение на ефикасност и безопасност.

Двете ваксини имат идентичен брой участници в клиничните изпитания в рамките на 6 месеца. Но все пак Американската разработка има чисто логистично предимство - тя се съхранява при много по-високи температури, което ще я направи по-лесно приложима в отдалечени и слабо населени места.

Още информация за новата ваксина даде представителят на България в Комисията на европейската агенция по лекарствата професор Илко Гетов.

Данните за ваксината на "Модерна" и резултатите от клиничните проучвания почти съвпадат с тези на "Пфайзер" и "Байонтек". Което означава, че механизмът на действие на РНК ваксините се потвърждава и наистина си заслужават определението за ново поколение ваксини.

"Ваксините са еднакви, но не идентични, по един и същи начин е механизмът на действие. Една и съща е технологията на получаване на активното вещество", каза проф. Илко Гетов.

Клиничните изпитания на "Модерна" също показват изключително висок процент на защита и при участници с риск от тежък COVID-19, включително при хора с хронични белодробни, сърдечни и чернодробни заболявания, затлъстяване, диабет или HIV инфекция. При тези групи тя стига до 91% ефективност и тя се запазва непроменена при различните полове, расови и етнически групи. Предупрежденията отново са същите.

Европейската агенция по лекарствата одобри употребата на ваксината на "Модерна"

"Не трябва да се прилага при имунокомпрометирани, при лица със свръхчувствителност и алергични реакции, също така и лица, които са на антитромботична терапия, поради възможността за кръвотечения на мястото на убождане, това са стандартните предупреждения, които са валидни. Може би другата разлика, която тук трябва да споменем, е, че одобрението е за приложение на ваксини при лица над 18 години", допълни проф. Гетов.

И ваксината на "Модерна" осигурява защита при две инжекции в мускула на ръката, но при по-голям интервал между тях - от 28 дни, а не 21, както е при "Пфайзер" и "Байонтек". Най-голяма разлика е в режима на съхранение от минус 20 градуса и срокът от 7 месеца, в който може да се използва след размразяване.

"Тук при ваксината на "Модерна" имаме едно ново патентовано от компанията помощно вещество, което осигурява този малко по-благоприятен режим на съхранение, каза проф. Гетов.

Нежеланите реакции са леки и отминават в рамките на няколко дни - болка и подуване на мястото на инжектиране, умора, студени тръпки главоболие, болки в мускулите. Българският превод на продуктовата информация на новата ваксина ще излезе още утре. Следващата ваксина, която предстои да се разгледа за одобрение от ЕМА е тази на "Астра Зенека" и Оксфордския университет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две училища ще учат онлайн до края на януари заради ремонт
Две училища ще учат онлайн до края на януари заради ремонт
Камил Стох спечели в Бишофсхофен, Зографски - 44-и
Камил Стох спечели в Бишофсхофен, Зографски - 44-и