НОВИНИ

Мария Габриел: Забавянето при ваксини е свързано с производствения капацитет

bnt avatar logo
от БНТ
19:22, 06.01.2021
Чете се за: 02:32 мин.
Политика
Слушай новината

Европейската агенция по лекарствата одобри употребата на ваксината на Модерна, само часове след това Европейската комисия разреши тази ваксина да се прилага в Европа. Това е добра новина за борбата с тази пандемия, защото с колкото повече дози ваксини разполагаме, толкова повече този процес може да бъде ускорен, отбеляза в "Още от деня" Мария Габриел, еврокомисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж.

През юни в ЕК беше решено заедно с всички държави членки при еднакви условия да имат еднакъв достъп до ваксините, това днес е факт, подчерта комисар Габриел. По отношение плановете за ваксинация трябва да е ясна отговорността на държавите членки.

"Трябва да отбележа, че България е един добър пример на фона на това, което се случва в други държави", посочи Мария Габриел.

И подчерта, че има и още една голяма слабост - производственият капацитет. В момента няма проблем по отношение на броя поръчани дози ваксини, ЕС е направил общи поръчки в 6 компании за 2 милиарда дози, но те в момента се произвеждат, забавянето е свързано с производствения капацитет, там сега се правят инвестиции.

"Това, което се знае е, че ЕС ще остане с поръчаните 200 млн. дози, в момента се работи за това, да бъдат допълнително поръчани още 100 млн. от "Байонтех" и "Пфайзер" с цел те максимално бързо да достигнат до европейските граждани", обясни еврокомисар Габриел.

По отношение регулярността на доставките на дозите няма място засега за безпокойство, а как ще бъдат поставяни първата и втората доза от ваксината и от коя доставка - това решават експертите.

На този етап има запазени 80 млн. дози от ваксината на "Модерна", говори се за опция от още 80 милиона да бъдат поръчани.

Целта е да се достигне до по-голям брой ваксинирани граждани, трябва да се работи по доверието на гражданите, максимална информация, пълна прозрачност и от друга страна - инвестиции в производствения капацитет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Берое ще се готви само у дома
Берое ще се готви само у дома
Едва на 21 години Станислав Иванов сбъдва своите мечти
Едва на 21 години Станислав Иванов сбъдва своите мечти