НОВИНИ

Джорджия избра първия си чернокож сенатор

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
16:34, 06.01.2021
Чете се за: 03:00 мин.
САЩ
Слушай новината

На изборите в американския щат Джорджия се решава какво ще бъде разпределението на местата в горната камара на Конгреса. Според предварителните данни един от победителите е Рафаел Уорнък. Това означава, че демократите са с една крачка по-близо до това да поемат контрола в Сената.

50.6% за демократа Рафаел Уорнък и 49.4% за Кели Лофлър от Републиканската партия - това показват данните на "Едисън Рисърч", цитирани от Би Би Си, при обработени 98% от протоколите.

Това означава, че Рафаел Уорнък ще бъде първият чернокож представител от Джорджия в Сената.

51- годишният пастор служи в църквата в Атланта, в която Мартин Лутър Кинг Младши е отраснал и е проповядвал. През ноември щатът избра кандидата на демократите за президент Джо Байдън, за първи път от 20 години насам. Уорнък благодари за подкрепата и призова за обединение в името на бъдещето на децата.

"Обръщам се към всички, които се борят за оцеляване - без значение дали сте гласували за мен или не, знайте - ще ви чувам и ще ви виждам всеки ден докато съм в Сената. Ще се боря за вас и за вашите семейства! Обръщам се и към привържениците ни, към невероятния ми екип и семейство ми - благодаря ви от цялото си сърце! И към всеки жител на Джорджия, който организира заедно с нас, моли се за нас, бори се и вярва в нас, или сподели историята и болката си с нас - благодаря ви за любовта и подкрепата", каза Уорнък.

За да триумфират демократите, вторият им кандидат Джон Ософ трябва да надделее над опонента си републиканец Дейвид Пердю. Ако това се случи, местата в Сената ще се разпределят по равно - по 50 за двете партии. И решаващият глас ще бъде на вицепрезидента Камала Харис.

Това е важно за реализирането на амбициозната управленска програма на президента Джо Байдън. По времето, когато ще стане ясен победителят от втората сенаторска надпревара, ще започне и заседанието на Конгреса, на което ще бъде потвърдена победата на Джо Байдън.

Няколко републиканци обявиха намерението си да блокират процеса. Първоначално вицепрезидентът Майк Пенс, от когото зависи процедурата, е заявил подкрепа за инициативата на съпартийците си. По информация на Си Ен Ен обаче днес Пенс е казал, че не може да блокира одобрението на избрания за президент. За днес е насрочен масов марш на привърженици на Доналд Тръмп, а самият той се очаква да произнесе реч пред тях.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Налагат глоба заради мъжкото хоро в Калофер
Налагат глоба заради мъжкото хоро в Калофер
Заплашиха с убийство ЛеБрон Джеймс
Заплашиха с убийство ЛеБрон Джеймс