НОВИНИ

Решаващ вот в Джорджия определя кой ще контролира Сената

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
19:27, 05.01.2021 (обновена)
Чете се за: 05:52 мин.
По света
Слушай новината

Решаващ вот в американския щат Джорджия. Гласува се за две места в Сената, а от изхода зависи коя от двете партии, Републиканската или Демократическата, ще има мнозинство в горната камара на американския Конгрес. Това става ден преди конгресмените да утвърдят избора на новия американски президент.

Джорджия е решаващият щат за баланса на силите във Вашингтон между Белия дом и Капитолия. Защо само там гласуват повторно? В щата с население около 10 милиона души законът изисква всеки кандидат за Конгреса да спечели поне 50% от гласовете. Това не се случи през ноември и се стигна дотук, ден преди сесията на Конгреса, но която трябва бъде утвърден новият президент.

Двамата републиканци Кели Лофлър и Дейвид Пердю се борят да запазят местата си в Сената. Достатъчно е един от двамата да победи, за да могат републиканците да доминират в горната камара, макар и с крехко мнозинство.

Срещу тях се изправят двама демократи - Джон Ософ и Рафаел Уорнък, които се надяват да повторят успеха на Джо Байдън. Той спечели президентския вот в Джорджия и стана първият демократ с подобно постижение от 20 години. Триумфът му беше потвърден след като бюлетините бяха преброени три пъти и спечели с разлика от 12 670 гласа при 5 милиона подадени бюлетини.

Ето как изглежда разпределението на местата в Горната камара на американския Конгрес преди вота в Джорджия. На изборите през ноември демократите спечелиха мнозинство в Камарата на представителите, а в Сената имат 48 места при 50 за републиканците от общо сто места. Републиканците имат нужда само от едно място, за да доминират, а ако това стане Мич Макконъл, смятан за най-могъщата фигура в Републиканската партия, ще остане лидер на мнозинството. Демократите обаче се нуждаят от двойна победа, за да извоюват така желаното мнозинство в Сената. Ако това стане, силите в Сената се изравняват напълно. В този случай по Конституция решаващият глас е на вицепрезидента - а това е Камала Харис. Така президентът Байдън ще може да разчита на пълната подкрепа на Конгреса. При подобен огромен залог, кампанията остана ожесточена до последно.

В ръцете на избирателите в Джорджия е бъдещето на Америка. До голяма степен. Те ще определят дали програмата на президента Байдън ще се изпълни, така като обещава, с подкрепата на Конгреса или републиканците ще могат да му се противопоставят в областите, където имат остри противоречия - здравеопазването, климата, човешките права. И Байдън, и Тръмп агитираха до последно в Джорджия.

Един щат, един щат може да начертае курса не само за следващите четири години, а и за следващото поколение, коментира Джо Байдън.

"Радикалните демократи не биха се спрели пред нищо, за да получат властта, към която отчаяно се стремят, дори явната кражба на изборите, която се опитват да извършат. Няма да допуснем това да стане", заяви Доналд Тръмп.

Гласуването е на фона на скандала с опита на президента Тръмп да накара Брад Рафенспъргър - висш щатски служител, отговорен за провеждането на вота, да промени резултата, като изнамери близо 12 000 гласа за него. Пред СиБиЕс Рафенспъргър не остави съмнение в изхода от вота в Джорджия.

"Пределно ясно е, че за съжаление той не спечели. Казвам го като републиканец. А като щатски секретар заявявам с увереност, че президентът Тръмп не е победител в щата Джорджия", заяви Брад Рафенспъргър.

Надпреварата за сенатските места между републиканците и демократите в Джорджия е нажежена, а изходът - непредвидим, тъй като прогнозите дават разлика между претендентите е в рамките на 1%,. Около 3 милиона души или близо 40% от избирателите в щата са подали бюлетините си предварително.

Гласуването продължава до 2 часа през нощта българско време, ако все още има опашки от избиратели - и повече. Ако двамата демократи спечелят, Конгресът и Белия дом ще са в ръцете на тяхната партия едновременно за първи път от победата на Обама през 2008 г.

Изборите в Джорджия ще се запомнят с драстичния опит на действащ президент да хвърли сянка върху избирателната система на страната. Опасенията са, че заради скандалния телефонен запис, в който Тръмп иска да му се осигурят гласове, много избиратели няма да се явят днес пред урните. Дали това ще стане - ще разберем утре. От резултата зависи и как ще управлява президента Байдън и доколко ще успее да промени наследената от Тръмп Америка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стоян Мирчев, БСП: Готови сме да сътрудничим с всички организации в защита на изборите
Стоян Мирчев, БСП: Готови сме да сътрудничим с всички организации в защита на изборите
Спасиха майка и син от затрупания им със сняг дом в Италия
Спасиха майка и син от затрупания им със сняг дом в Италия