НОВИНИ

Ритуал за Богоявление в Калофер ще има, но не и традиционното хоро

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:59, 05.01.2021 (обновена)
Чете се за: 02:20 мин.
Регионални
Слушай новината

В Калофер по традиция на Йордановден се провежда мъжко хоро в ледените води на река Тунджа. Пандемията тази година постави под въпрос ритуала, а кметът на града дори е готов да плати глоба и призова да се спазват мерките, обявени от здравните власти.

Хорото няма да бъде такова, каквото сме свикнали да го виждаме през последните години.
Сутринта няма да го има шествието, с което хорото идва до реките на река Тунджа. Ритуалът ще започне с освещаване на иконата на Кръщение Господне, която е поставен ана мястото, където се състои самият ритуал. След това обаче ще има традиционният Богоявленски ритуал.

"Хоро няма да има, но ще има ритуал. Това искам да подчертая много добре, тъй като някои не са разбрали и кметът е готов да плати глоба. Ако е само до глобата - добре, ще я платя, но аз лично се страхувам от последствията. Ако има лошо в негативен план, ако тръгне някаква пандемия още по-сериозна, да тръгне от Калофер, за мен ще бъде много, много жалко наистина, не само за мен - за всички. Ще се потопи кръстът, момчетата ще влизат вътре, ще го извадят, ще го подадат на отеца и това ще бъде - няма да бъде както преди - пищните хора. Искам да кажа на всички гости, които са планували утре да бъдат тук при нас, нека да не идват", каза кметът на Калофер Румен Стоянов.

Хората в Калофер днес станаха свидетели как мястото беше подготвено за утрешния ритуал, като беше забентено, за да се събере повече вода, в която да бъде хвърлен кръстът на ритуала. Хората в Калофер останаха раздели в това дали трябва или не трябва да има мъжко хоро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спасиха майка и син от затрупания им със сняг дом в Италия
Спасиха майка и син от затрупания им със сняг дом в Италия
Почина европейският шампион по лека атлетика Михаил Желев
Почина европейският шампион по лека атлетика Михаил Желев