НОВИНИ

Радев поиска прогноза за ситуацията с COVID-19, за да насрочи дата за вота

Вера Александрова
от Вера Александрова
17:37, 05.01.2021
Чете се за: 05:07 мин.
Политика
Слушай новината

Президентът Румен Радев започна консултации за провеждане на справедливи, прозрачни и безопасни за здравето на хората парламентарни избори. Първата му среща беше с министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев и Красимир Гигов, ръководител на Координационния съвет, който се занимава с ваксинирането срещу Ковид-19. След консултациите президентът ще издаде указ за насрочване на предстоящите избори. Мандатът на сегашния парламент изтича на 26 март, а според Конституцията най-късно до два месеца след тази държавният глава трябва да насрочи новите избори, които трябва да се проведат в рамките на 28 март - 28 май.

Президентът Румен Радев започва консултации за провеждане на справедливи, прозрачни и безопасни за здравето на хората парламентарни избори. Първата му среща беше с министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев и Красимир Гигов, ръководител на Координационния съвет, който се занимава с ваксинирането срещу Ковид-19.


Президентът ще проведе серия от срещи с представители на различни институции, свързани с организацията и провеждането на избори в пандемична обстановка, за да вземе своето информирано решение при определяне на датата на вота. Посочи, че пандемията няма да отмине скоро и трябва да се научим да живеем с вируса, включително и да се проведат избори. Напомни, че вече има и натрупан международен опит.

"Като президент за мен е изключително важно да се гарантира както правото на вот на българите в предстоящите избори за Народно събрание, така и да се гарантира тяхното здраве", каза президентът Радев.

Министърът на здравеопазването увери, че се подготвя план или така наречения протокол за действие, който ще бъде приложен, след като стане ясна дата на изборите.

"Повече от два месеца всички ние работим с хоризонта, който вие неофициално очертахте - 28 март. И цялата държава и здравните власти се готвим да проведем изборите на тази дата", каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

"И препоръките и протокола, който ще направим, ще бъде пределно ясен. Има различни варианти - обсъждали сме ги. И като организиране на самостоятелни секции за хора, които са преболедували, и като премахване на карантината временно за час-два, за да могат да гласуват", каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Вицепрезидентът настоя за повече конкретика.

"Сигурно на този етап е нормално да не може да ни кажете всички подробности, но поне бихте могли да споделите рамката на този план, за да знаем в какви посоки се мисли и дали са засегнати всички дейности и сфери", каза вицепрезидентът Илияна Йотова.


"Мислим, господин Президент, как да гарантираме правото на хората, които са поставени под карантина. Тъй като те нямат право да напускат домовете си", каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

По-късно президентът разговаря и с утвърдени вирусолози и пулмолог. Подчерта, че за него е важно да чуе мнението на повече експерти. Проф. Радка Аргирова предупреди, че за да се запази здравето на хората, които ще носят подвижните урни за гласуване, те трябва да са имунизирани поне месец предварително. Проф. Андрей Чорбанов от БАН показа, че не подкрепя строги мерки, за него гласуването не е нещо по-различно от ходенето на пазар. Обратно д-р Александър Симидчиев смята, че трябва да се приложат всички познати мерки.

Президентът Радев обобщи, че за преодоляване на пандемията, за ефективна предизборна кампания и прозрачния изборен процес е важно да има навременна, всеобхватна и надеждна информация.

"На този етап на консултации основният извод е един, че въпросите остават много повече от отговорите. Говоря като организация на предизборна кампания, организация на изборен процес по отношение на здравната политика и готови конкретни планове за действие", каза президентът Радев.

Според държавния глава е много важно също да се намери научен консенсус по всички важни и спорни теми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж от Благоевград прави лампи, които се движат и променят светлината си
Мъж от Благоевград прави лампи, които се движат и променят светлината си
Над 4000 са медицинските специалисти в Пловдив, които желаят да се ваксинират
Над 4000 са медицинските специалисти в Пловдив, които желаят да се ваксинират