Близо 90% от отделенията в болница "Канев" в Русе са преструктурирани в ковидни

от БНТ
13:39, 05.01.2021
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

През ноември и декември се е наложило близо 90% от отделенията в Университетската болница „Канев“ в Русе да се преструктурират в ковидни. Това съобщи изпълнителният директор на лечебното заведение Иван Иванов.

Общо 1428 пациенти с коронавирусна инфекция са били хоспитализирани в УМБАЛ „Канев“ при общ брой преминали през болницата 26 982.

„Ние не можем и нямаме право да върнем пациент, тъй като сме единствените в града със Спешно отделение, имаме договор с Министерството и сме длъжни да осигурим достъп до болнично лечение на всички граждани. Разкрихме 276 ковидни легла плюс 12 реанимационни. В определени моменти дори имаше до 24 пациенти в реанимация. Близо 6% от хоспитализираните през годината в болницата са били ковидно болни. През този период 20% от медицинския персонал на болница „Канев“ или 132 души са се разболяли и са преминали болестта COVID-19. Само за декември месец 626 души са участвали в лечението на 296 пациента“, коментира още Иванов.

Медицинският директор на УМБАЛ „Канев“ д-р Лидия Стефанова коментира, че екипът на болницата е спасил много хора, въпреки че някои са се обърнали към тях за лечение едва в последния момент.

„Натоварването беше огромно, но в крайна сметка доведе до обслужване на всички пациенти, които пристигаха на портала на Спешно отделение. Страшно беше, защото повечето от пациентите пристигаха с тежка дихателна недостатъчност. Загубихме пациенти, но и изкарахме много пациенти, които при други условия нямаше да оживеят. Най-емоционалният момент беше, когато лекари, сестри и санитари от нашата болница бяха с COVID-19 с тежка дихателна недостатъчност на апаратна вентилация. Животът е ценен, независимо от възрастта всеки иска да живее. Затова удовлетворението ни беше огромно, когато родилки, колеги - лекари и санитари, а и обикновени граждани, изкарахме от коварното заболяване COVID-19”, каза д-р Стефанова.

Въпреки непредвидените сериозни разходи за дезинфектанти и защитни средства, лечебното заведение е завършило годината с положителен финансов резултат.

Същевременно то подпомага и обучението на кадрите си. Закупена е високотехнологична апаратура за над 1 млн. лв. със собствени средства и с финансиране от Министерството на здравеопазването, а с дарения е придобита техника за близо 480 000 лв. Изградена е и нова микробиологична лаборатория за изследване на COVID-19. Ремонтирани са и 4 от отделенията в лечебното заведение. Подготвя се активно и новата акредитация на Университетската болница.

Автор: Андрей Кючуков

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Стана ясно срещу кого започват тримата ни представители в Анталия
Стана ясно срещу кого започват тримата ни представители в Анталия
Борисов: Президентът се чуди как да оправдае да отмени изборите
Борисов: Президентът се чуди как да оправдае да отмени изборите