НОВИНИ

Мексико предлага политическо убежище на Асандж

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
14:51, 05.01.2021
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Слушай новината

Мексико предлага политическо убежище на основателя на сайта "Уикилийкс" Джулиан Асандж. Вчера британски съд отхвърли искането на Съединените щати за екстрадиция на Асандж. Готовността на мексиканския президент да приеме журналиста е знак, че той търси независима външна политика при следващия стопанин на Белия дом, коментират наблюдатели.

Асандж е журналист и заслужава шанс, ще му предоставим протекция, заяви мексиканският президент ден след като Лондон отказа да екстрадира основателя на "Уикилийкс" в Съединените щати.

"Това е триумф за правосъдието. Радвам се, че Англия постъпи по този начин, защото Асандж е журналист. Ще поискам от външния министър да подготви необходимите документи да попита британското правителство за възможността да освободи господин Асандж и Мексико да предложи политическо убежище. Ние сме в състояние да предложим убежище и поздравяваме правосъдната система в Обединеното кралство", каза Андрес Мануел Лопес Обрадор, президент на Мексико.

Това не е първата реакция на Обрадор спрямо случая Асандж. Още преди година мексиканският президент призова Великобритания да освободи австралиеца като нарече задържането му "мъчение".

Съединените щати продължават да искат екстрадицията на основателя на "Уикилийкс" и имат две седмици да обжалват вчерашния отказ на лондонския съд. Асандж рискува 175 години затвор в Щатите.

Причината, е че през 2010 и 2011 г. той разпространи класифицирана информация за американски военни и дипломатически действия най-вече в Ирак и Афганистан. Вашингтон смята, че той е изложил на опасност източници на американските служби. Обвинение, което Асандж отрича.

Той беше задържан от британското правосъдие през април 2019 г. след седем години зад стените на еквадорското посолство в Лондон. В последствие Еквадор му отказа убежище, а Асандж отиде в затвора за нарушаване на условията за пускане под гаранция. Междувременно обвиненията срещу него за изнасилване, повдигнати от Швеция, отпаднаха.

Мексико има традиция в даването на политическо убежище. Бившият президент на Боливия Ево Моралес се възползва от него временно през ноември 2019-а, след като подаде оставка.

Администрацията на Барак Обама не преследва Асандж и Лопес Обрадор се надява на добри отношения с новоизбрания американски президент Джо Байдън. Американското министерство на правосъдието не коментира предложението на мексиканския президент да даде убежище на човека, свързан с най-големия случай в Съединените щати на разкриване на секретна информация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сняг и минусови температури в Мароко
Сняг и минусови температури в Мароко
Спряха правата на олимпийски шампион по гимнастика
Спряха правата на олимпийски шампион по гимнастика