НОВИНИ

Опасният тютюнев склад в Пловдив няма да бъде събарян

bnt avatar logo
от БНТ
17:08, 05.01.2021
Чете се за: 03:37 мин.
Регионални
Слушай новината

Северното платно на бул. "Христо Ботев" в района на Сточна гара в Пловдив ще бъде затворено, заради опасен тютюнев склад. В края на миналата година бутането на сградата, която официално не е паметник на културата, беше разрешено със заповед на кмета Здравко Димитров.

Дни преди насроченото премахване след коледните празници архитект Петрана Бакалова внася искане по Закона за културното наследство в Министерството на културата за обявяване на статут на културна ценност. Това незабавно стопира премахването на бившия тютюнев склад.

Искането е внесено от архитект Бакалова на 23 декември. Решението ѝ е провокирано от публикации в медиите, че веднага след Коледа предстои премахване на сградата.

"При условие, че години наред като лична кауза съм приела опазването и създаването на правила за тази територия, а и като член на Съвета към министъра на културата предприех възможните действия, за да може да бъде спасено и да бъде отсрочена неговата смърт, така да се каже, унищожение с цел да бъде съхранено макар и малка част за бъдещите поколения от паметта на града", каза за БНТ архитект Петрана Бакалова.

Решават дали да бутнат един от тютюневите складове в Пловдив

До няколко дни Институтът за опазване паметниците на културата трябва да реши дали да започне процедура за обявяване на статут на сградата. Ако това се случи собствениците са решени да обжалват в съда.

"И по-интересното е, че всички инвеститори в България са заплашени. Всяка сграда може да бъде обявена за паметник на културата, ако преди това 30 години не е била", каза Пламен Моравенов - собственик на сградата.

Бившият тютюнев склад попада в охранителната зона на защитена територия, но съдебно решение от 2008-а година позволява нейното премахване, защото е опасна.

През лятото на 2019 г. министърът на културата Боил Банов спря първия опит за събарянето. В края на септември 2020-а има решение на НИНКН, че сградата може да бъде бутната. Това е основание на кмета Здравко Димитров да издаде заповед. При сегашното развитие на ситуацията складът трябва да се обезопаси.

"Северното платно ще бъде затворено. И нека да знаят гражданите, благодарение на кого - на тази жена архитект Петрана Бакалова, защото ако падне, ще стане като Алабин", категоричен е кметът на Пловдив Здравко Димитров

Според собственика Пламен Моравенов сградата няма как да се обезопасява, просто може да се огради.

От община Пловдив вече са изготвили целия план за тютюневия град. До края на месеца документацията трябва да бъде внесена в Министерството на културата и НИНКН. След като бъде одобрен вече не би трябвало да има спорове кои са паметниците на културата в него и как те да се стопанисват.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Британците остават по домовете си поне до средата на февруари
Британците остават по домовете си поне до средата на февруари
Спасяват сноубордист в Пирин, бил на косъм от лавина (ВИДЕО)
Спасяват сноубордист в Пирин, бил на косъм от лавина (ВИДЕО)