НОВИНИ

Британците остават по домовете си поне до средата на февруари

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:32, 05.01.2021
Чете се за: 02:50 мин.
Европа
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Трета пълна карантина във Великобритания и помощ за бизнеса на фона на нарастващия брой заразени. Хърватия няма да облекчи строгите ограничения след 8 януари. Франция ускорява стратегията си за ваксинация. Отвъд Океана - най-смъртоносната седмица в САЩ - регистрирани са над 18 000 жертви на COVID-19.

Британците са задължени да останат по домовете си - за трети път от началото на COVID кризата. За сега - поне до средата на февруари. Без решителни мерки здравната система ще се окаже претоварена до дни, каза премиерът Борис Джонсън. И добави - излизането е възможно само за пазаруване, търсене на медицинска помощ, спорт и бягство от домашно насилие. Учебните заведения минават изцяло в онлайн режим. Подобни са мерките в Уелс, Шотландия и Северна Ирландия. Великобритания е сред най-засегнатите от коронавируса в Европа. В опит да облекчи бизнеса и да помогне на икономиката, властта обяви пореден спасителен пакет.

"За да подкрепим бизнеса в този труден момент до пролетта, обявихме допълнителна помощ на стойност 4 милиарда и 600 милиона паунда за най-засегнатите сектори, които бяха помолени да затворят. Те ще получат от държавата - безвъзмездно и еднократно - до 9000 паунда", каза министърът на финансите на Великобритания Руши Сунак.

Утре се очаква Европейската агенция по лекарствата да даде зелена светлина на ваксината срещу COVID-19 на Модерна. След бавното начало Франция обяви промяна на стратегията си за ваксиниране.

"Ще засилим, ускорим и опростим стратегията си за ваксинация", каза министърът на здравеопазването на Франция Оливие Веран.

Освен медицинските лица, започва активна ваксинация на пожарникарите и социалните работници над 50 години, до края на януари ще бъде регулирана и имунизацията на обитателите на домове за възрастни над 75 години. Въпреки растящия брой заразени, руснаците окупираха местните ски курорти.

Отвъд Океана - първи случай в щата Ню Йорк на новия, по-заразен щам на коронавируса. Опасенията са, че бързо разпространение ще постави на изпитание капацитета на болниците и ще наложи затваряне на региони. А в Калифорния военни от Националната гвардия започнаха обучения, за да се включат в помощ на болниците в щата, които са претоварени заради корона кризата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 4000 са медицинските специалисти в Пловдив, които желаят да се ваксинират
Над 4000 са медицинските специалисти в Пловдив, които желаят да се ваксинират
Опасният тютюнев склад в Пловдив няма да бъде събарян
Опасният тютюнев склад в Пловдив няма да бъде събарян