НОВИНИ

Мъж от Благоевград прави лампи, които се движат и променят светлината си

bnt avatar logo
от БНТ
17:38, 05.01.2021
Чете се за: 03:45 мин.
Регионални
Слушай новината

Мъж от Благоевград е превърнал хобито си в професия - прави на ръка модерни, дизайнерски лампи и лампиони. Част от тях са нетипични, защото могат сами да се движат и да променят светлината си. Екстравагантните лампи не могат да бъдат намерени в магазините.

Димитър Палански започва производството на лампи на шега. Направил една, която се харесала и бързо я продал. И вече осем години проектира според въображението си осветителни тела. Те са направени предимно от дърво.

"Основно работим с липа, като последните една-две години, даже е от България липата, българска. Много е подходяща за това, което правим. Материалът е сравнително лек, сравнително здрав, с много красива текстура и е достъпен", каза Димитър Палански.

Лампите са различни по размер, големина и форма. При дизайна се съобразява с желанията на клиентите си, но се опитва всяко осветително тяло да е уникално и да няма дубликат.

"Искат да не е някаква скучна, обикновена лампа, искат да е направено специално за тях. Да има някаква история преди да дойде при тях. Ще им създаде някакви спомени, ние си комуникираме с тях, което също е много важно и цялото нещо, не е просто една лампа, а едно преживяване. Това им харесва на хората", каза Димитър Палански.

Димитър най-много се гордее с лампион, който може да се задвижва и контролира чрез телефон. В него има вградени датчици за отчитане на температурата и влажността на въздуха. Може дори да се променя яркостта, с която свети.

"Има wi-fi модул в нея. Движи се като жива, много е интересна. Гледаш там някаква лампа стои, с интересна форма и в един момент, като почне да се движи, е доста шантаво. Това нещо е, като сбъдната мечта, защото ако някой ми беше казал нещо преди година, че ще направим това нещо, ще му кажа няма как", каза Димитър Палански.

Последното нещо, по което работи Димитър, е мини лампа с големина не повече от 20 см. Тя е функционална, защото може да се пренася дори и в дамска чанта. Така я е проектирал, че да се захранва с електричество от автомобил, телефон или лаптоп. Амбицията му е обаче да направи нещо, различно от всичко, което е сътворил до момента.

"Се надявам догодина да направим една така много различна лампа от всичко, което сме правили досега, но това ще е догодина, надявам се да видим и да го споделя. Но няма да е такава лампа за ползване у дома или в офиса. Сега правим лампа, която ще е много миниатюрна, следващата мислим да е в другата крайност, така да се каже. Удовлетворяващо е, радващо е, вдъхновявате да го правиш това нещо, защото виждаш, че хората оценяват това, което правиш", каза Димитър Палански.

Интерес към лампите проявяват предимно чужденци, а за продажбата им Димитър разчита основно на онлайн търговията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Карабельов бе представен официално като футболист на унгарския отбор Кишварда
Карабельов бе представен официално като футболист на унгарския отбор Кишварда
Радев поиска прогноза за ситуацията с COVID-19, за да насрочи дата за вота
Радев поиска прогноза за ситуацията с COVID-19, за да насрочи дата за вота