НОВИНИ

Европейската агенция по лекарствата одобри употребата на ваксината на "Модерна"

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
14:42, 06.01.2021 (обновена)
Чете се за: 02:37 мин.
Още
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Европейската агенция по лекарствата даде зелена светлина за употребата на ваксината на "Модерна". Вторият одобрен препарат срещу COVID-19 в ЕС може да се използва само за лица над 18 години. Преди да започне разпространението ѝ в страните от Общността, ЕК трябва да издаде разрешение за достъп на препарата до европейския пазар.

Ваксината на "Модерна" е втората, която получава зелена светлина за употреба в Евросъюза след тази на "Пфайзер" и "Байонтек", която беше одобрена в края на миналата година и вече се използва в страните, които започнаха имунизацията, включително в България.

Европейската комисия е договорила 80 милиона дози от ваксината на "Модерна" за европейския пазар, с опцията за още 80 000 милиона. Според експертите тя има 94,1% ефективност, като в изпитанията са участвали над 30 000 души.

Също както и ваксината на "Пфайзер" и "Байонтек", тя трябва да поставя два пъти с разстояние между двете дози от 28 дни. "Модерна" също е използвала т.нар. mRNA технология с молекули които стимулират имунната система да се справи с вируса. Съхранението и й при температура до минус 20 градуса.

Междувременно, на фона на критиките към Брюксел за недостиг на ваксините, от Еврокомисията казаха, че преговарят за допълнителни количества.

Прилики и разлики между ваксините Pfizer и Moderna

"Искаме да гарантираме, че количествата, които сме договорили досега с "Байонтек" и "Пфайзер", ще стигнат до всяка държава. Всяка ще получи количества, определени на базата на населението й. Ако има държави, които заявят желание за още - ние обсъждаме възможност с "Пфайзер" и "Байонтек" за допълнителни дози", каза говорителят на ЕК Ерик Мамер.

Днес още държави от ЕС - Словакия и Нидерландия, започнаха имунизацията, като първите ваксинирани бяха медицински работници.

13 външни министри на държави от ЕС, сред които и Екатерина Захариева,
изпратиха писмо до Еврокомисията, в което призовават Брюксел да подпомогне с ваксини и страните от Източното партньорство - Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна, след като това бе направено и за страните от Западните Балкани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предвиждат задължително обучение на учениците по безопасност на движението по пътищата
Предвиждат задължително обучение на учениците по безопасност на движението по пътищата
Нови случаи на COVI-19 в Сити преди сблъсъка с Юнайтед за Купата на Лигата
Нови случаи на COVI-19 в Сити преди сблъсъка с Юнайтед за Купата на Лигата