НОВИНИ

Радев: Целта на консултациите за изборите не е датата, а начинът на провеждане на вота

Николай Минков
от Николай Минков
12:02, 06.01.2021 (обновена)
Чете се за: 05:30 мин.
Политика
Слушай новината

Целта на консултациите за изборите не е датата, а начинът на провеждане на вота - коментира президентът Румен Радев. Държавният глава изтъкна, че за разлика от министър-председателя, той се интересува от това как ще се гарантира здравето и конституционното право на вот на българите.

Радев и днес не потвърди дали датата на изборите ще е 28 март, както вече неофициално обяви преди време. Каза, че ще продължи консултациите за изборите и със сдруженията на общините, ЦИК, както и парламентарно представени и непарламентарно представени партии. Горещата политическа тема президентът коментира по време на традиционния ритуал по освещаването на бойните знамена в София.

Във водосвета участваха още военният министър Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Ефтимов. Християнският ритуал бе отслужен от митрополит Антоний и с молитвеното участие на българския патриарх.

Осветиха бойните знамена и знамената светини на Българската армия (Снимки)

Държавният глава прие почетния строй, след това заедно с военния министър и началникът на отбраната поднесоха венци и цветя пред паметника на Незнайния воин.

Президентът заяви, че най-важната тема в момента е не кога ще се проведат изборите, а да се гарантира сигурността на гражданите, които ще се явят пред урните в безпрецедентния вот, който ще се провежда в условията на пандемия, както да се гарантира сигурността и здравето на членовете на избирателните комисии.

Радев каза, че до този момент правителството не е дало отговор на този въпрос и по тази причина датата за провеждане на парламентарните избори все още не е определена. Тя ще бъде определена с указ на държавния глава.

"Напротив сега е времето за консултациите. Вие помните, че половин година хиляди българи протестираха за прозрачни и честни избори. Министър-председателят се криеше и протакаше, за да може той да организира изборите. Сега говори, че някой друг искал да ги отлага. Това е безочие. Целта на консултациите не е датата, целта е начинът на провеждане на изборите. Решението за датата го взема президентът, но начинът на провеждане се определя от Министерския съвет. Аз определих, посочих достатъчно рано най-ранната дата, за да има мобилизация в работата на институциите, но до момента виждам само обещания. Не виждам конкретни резултати, не виждам законова, организационна и логистична готовност за тези избори", категоричен е президентът Румен Радев.

Той допълни, че датата на изборите ще излезе с негов указ до края на януари.

На въпрос как гледа на ДПС, които декларираха, че ако се кандидатира за втори мандат, не биха подкрепили неговата кандидатура, президентът отговори:

"Това не ме учудва. Логично е партията на г-н Пеевски да подкрепи Борисов за президентските избори. Те са, както знаете, ортаци в бизнеса и в политиката. Още повече г-н Борисов е и довереното лице на турския президент Ердоган, който поздрави конференцията на ДПС. Но аз мисля, че избирателите на ДПС са свободни български граждани и преценяват сами. Лятото надеждите на ДПС, видяха сараите и сигурно ще се замислят за какво отиват гласовете им, а те са все умни и честни млади хора".

Вижте какво още каза президентът във видеото:

Лидерът на ВМРО и съпредседател на ОП Красимир Каракачанов заяви, че неговата политическа сила е готова веднага да се яви на избори в първата посочена през декември дата от президента, макар че тя официално не е потвърдена с указ. Заяви, че са готови и да се коалират с "Обединени патриоти". На този етап обаче предложение за коалиция от страна на ГЕРБ и ВМРО или ГЕРБ и ОП няма. Каракачанов посочи още, че най-важното в момента е да се подготвят изборите, така че да се гарантира здравето на хората, които ще участват и ще се явят пред урните.

"Първото нещо, което трябва да се направи, е да се подсигурят членовете на секционните комисии. Тъй като знаете, че в една секция горе-долу по списък са около 1000 човека, а отиват да гласуват горе долу половината. Но тази комисия ще бъде изложена през целия ден на контакти с различни хора. Първо трябва да бъде осигурено ваксинирането на тези хора, след това е разумно да се помисли към датата на изборите голяма част от българските граждани да са ваксинирани, и дали ще струва по-скъпо - определено ще струва по-скъпо", каза Каракачанов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Боксовите национали започнаха подготовка
Боксовите национали започнаха подготовка
Зографски ще скача в основното състезание на финала на "Четирите Шанци"
Зографски ще скача в основното състезание на финала на "Четирите Шанци"