НОВИНИ

Опасност от лавини в Пирин след падналия сняг

bnt avatar logo
от БНТ
08:59, 06.01.2021
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Висока е лавинната опасност в Пирин планина след падналия снеговалеж от последното денонощие. Затова предупреждават от Българската лавинна асоциация.

Снежната покривка в планината е 60 см. Условията за практикуване на зимни спортове са добри, но много от хората излизат извън зоните, за да търсят по-висок адреналин, а там дебнат и много опасности.

"Почти навсякъде има лавинни улеи, скални прагове, опасност от изгубване. Така че, апелираме да не се излиза извън маркираните ски писти", заяви в "Денят започва" по БНТ планинският спасител в Банско Атанас Укев.

Според него, новият сняг в комбинация със силния вятър са много сериозна предпоставка за образуване на лавини, тъй като преместеният сняг от една точка на друга губи здравината на кристалите и снегът става много нестабилен.

"Дълбоки навевки, негостоприемни склонове и участъци - това са сериозни рискове", допълни спасителят.

Приложението на Планинската спасителна служба, което всеки може да изтегли на телефона си, показва къде се намира въпросният пострадал или загубен човек. Само с един бутон може да подадем нашата локация на дежурния спасител в централния денонощен пост. Не изисква интернет впоследствие, защото изпраща координатите чрез есемес.

Спасяват сноубордист в Пирин, бил на косъм от лавина (ВИДЕО)

Атанас Укев напомни, че планинската застраховка е важна, защото планинското спасяване е услуга, която се заплаща и струва страшно много ресурси.

Той посъветва зимно време да се тръгва в планината с лавинния комплект, който включва лавинен предавател, сонда и лавинна лопатка, като най-добре те да бъдат носени в еърбег раница и да знаем как да ги използваме. Всички останали неща, нужни за раницата, аптечка, храна, подходяща екипировка за сезона, зареден мобилен телефон, проверена метеорологична обстановка и т.н.

Планинският спасител заяви, че не са намалели лавинните инциденти.

"Всички неща станаха доста достъпни на пазара. Много хора си мислят, че имайки тези предпазни средства, са едва ли не безсмъртни, а това въобще не е така. Всяко едно от тези устройства си има своята функция и толкова. Трябва да бъдем доста внимателни и добре да планираме маршрута си и рисковете по него", завърши Укев.

Репортер: Станислава Николова

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Емил Димитров: Ние имаме вода, но не я управляваме добре
Емил Димитров: Ние имаме вода, но не я управляваме добре
След силни снеговалежи армията се включва в почистването на пътища в Австрия
След силни снеговалежи армията се включва в почистването на пътища в Австрия