НОВИНИ

"Спасиха" кръста в Калофер, мъжкото хоро се изви въпреки забраните

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
08:17, 06.01.2021 (обновена)
9227
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
Слушай новината

Въпреки пандемичните мерки, калоферци изпълниха и тази година ритуала за Богоявление, и по традиция влязоха в река Тунджа, за да изиграят прочутото мъжко хоро. Ритуалът с хвърлянето на кръста наблюдаваха и много гости на града, пренебрегнали призива на кмета на Калофер - тази година да не се събират много хора. В мъжкото хоро имаше и жена.

Шествието с тъпани и гайди тръгна по улиците на Калофер още рано сутринта. Нетърпеливи да изпълнят традицията, местните жители не се притесниха да нагазят в студените води на Тунджа въпреки заплахата от глоба.

Отец Димитрий извърши Богоявленския ритуал и освети водата, после хвърли дървения кръст в реката. 4-5 момчета се хвърлиха да го спасят и след това го предадоха на най-малкия участник в хорото.

Различното тази година бе освещаването на брега на река Тунджа на специална икона "Кръщение Господне". Тя е изобразена на специално метално пано, което ще остане постоянно там, на парапета на реката, а от двете й страни са изписани песните, които се изпълняват при Богоявленско мъжко хоро.

Днес калоферци имат двоен празник - освен Богоявление, те празнуват и 173 години от рождението на Христо Ботев. По-късно ще има и военен ритуал, който ще почете паметта на Ботев.

Мерките срещу хорото или хорото срещу мерките - какво споделиха жителите на града вижте във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ген. Константин Попов: Модернизацията е бъдещето
Ген. Константин Попов: Модернизацията е бъдещето
Проф. Радостина Александрова: Няма данни за продължителността на имунитета, който изгражда ваксината
Проф. Радостина Александрова: Няма данни за продължителността на имунитета, който изгражда ваксината