НОВИНИ

Какво следва след частичните избори в Джорджия?

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
06:35, 06.01.2021 (обновена)
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Девет седмици след президентските избори в Съединените щати, ожесточена изборна битка в щата Джорджия определя баланса на силите в Сената. Краят от надпреварата за двете сенатски места все още не е ясен. При преброени 98% от бюлетините, резултатите на кандидатите са много близки.

"Джорджия да направи историята велика" - това е призивът на демократите. Броенето на бюлетините се определя като "инфарктно". Според резултатите от Екзитпол демократът Рафаел Уорнок печели срещу настоящата сенаторка от Джорджия - републиканката Кели Лофлър.

За да имат мнозинството в Сената, демократите се нуждаят и от победата на другия си кандидат - Джон Ософ.

Мнозинството в Сената републиканците ще си осигурят с победата и само на единия си кандидат.

"Видяхме колко въздействащо е цялото внимание, което получи Джорджия. Показа колко е важно кой контролира Сената", заяви гражданка.

Твърденията на Тръмп за изборни измами са оказали влияние на републиканските гласоподаватели в Джорджия, сочат социологическите проучвания. Всеки 7-и от 10 от поддръжниците на сегашния американски президент в щата, също твърди, че изборите през ноември са били опорочени.

"Тръмп има толкова много поддръжници. Не разбирам как цифрите паднаха. Математически как паднаха. Това, което искаме, е честни избори".

От Джорджия, политическата драма се пренася във Вашинтгтон, където конгресмените трябва да утвърдят избора на новия американски президент. От вчера привърженици на Тръмп се събират в града.

Днес във Вашингтон ще се проведе масов марш на републиканците. Очаква се Доналд Тръмп да произнесе реч. В Туитър той написа "Ще бъда там! Исторически ден!".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отлагат раздаването на наградите "Грами"
Отлагат раздаването на наградите "Грами"
Днес Европейската агенция по лекарствата решава за ваксината на "Модерна"
Днес Европейската агенция по лекарствата решава за ваксината на "Модерна"