НОВИНИ

Днес Европейската агенция по лекарствата решава за ваксината на "Модерна"

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
06:27, 06.01.2021 (обновена)
Чете се за: 01:27 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Очаква се днес Европейската агенция за лекарствата да обяви дали ваксината срещу COVID-19 на "Модерна" ще бъде одобрена за употреба в Европейския съюз. От агенцията имаха намерение да излязат с позиция още в понеделник, но не успяха да вземат решение.

От Европейската агенция по лекарствата потвърдиха днес, че работата им по одобряването на ваксината вече е започнала. Вчера те казаха, че са останали някои открити въпроси, които ще обсъждат заедно с производителите. Предимство в случая е, че тази ваксина вече е одобрена за използване в държави като Канада, Америка и Израел. Така че очакваме да видим дали днес тя ще бъде одобрена и за Европейския съюз.

Ако тя бъде одобрена днес, Европейската комисия също трябва да се произнесе за достъпа й до европейския пазар, което съдейки по ваксината на "Пфайзер" и "Байонтек", може да стане още днес. След това е въпрос на логистика кога тази ваксина ще стигне до държавите членки.

Българските власти трябва да кажат и какво количество ще стигне до България. Европейската комисия е поръчала общо 80 милиона дози за целия ЕС с опция за още 80 милиона дози от ваксината на "Модерна".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво следва след частичните избори в Джорджия?
Какво следва след частичните избори в Джорджия?
Честваме Богоявление
Честваме Богоявление