НОВИНИ

Удължиха забраната за улов на есетрови риби с 5 години

bnt avatar logo
от БНТ
07:14, 06.01.2021
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

Есетровите риби са едни от най-застрашените видове и са защитени по силата на международни, европейски и национални законодателни актове. Затова забраната за техния улов в българската акватория на река Дунав и Черно море беше удължена с още 5 години от началото на тази година.

Моруната, пъстругата и чигата са само част от най-познатите видове есетрови риби. Те са изключително редки и търсени най-вече заради скъпият черен хайвер. Затова и след съвместна заповед на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева и министъра на околната среда и водите Емил Димитров забраната за техния улов у нас беше удължена. Затова настояват и редица научни институти и организации в страната. Съгласно заповедта при случаен улов на екземпляри от тези видове, те трябва да се връщат незабавно в съответния воден басейн, от който са уловени, независимо от тяхното състояние, уточняват от агроведомството.

Михаил Михайлов от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури обясни, че забраната е наложена отпреди 14-15 години от румънците, а ние сме се присъединили към техния мораториум за улов на есетрови риби.

"От ноември до края на април някъде тези риби влизат в устието на река Дунав и по цялата дължина на река Дунав респективно до Железни врата, докъдето не могат да преминат нагоре и хвърлят хайвера на определени места. Популацията им беше намаляла драстично. Сега, на базата на зарибяването, което извършваме - бяха пуснати около 40 000 броя руска есетра, миналата година беше пусната моруна, румънците също зарибяват, и се надяваме тази популация да се увеличи", каза Михайлов.

Той уточни, че цената на хайвера от руска есетра е около 500 евро на килограм, а на този от моруна - два до три пъти по-висока. Една моруна може да има между 30, 40, 50 и 60 килограма хайвер.

"Бракониерският улов на моруната е рисково начинание, защото наказанията са големи, глобите са големи, подлежат и на досъдебно производство лицата, които бъдат задържани да извършват такъв улов, и няма гаранция, че в тази моруна хайверът ще е качествен, природата преценява кога да пусне зрелия хайвер", допълни Михайлов.

Все повече рибари приемат положително въведените ограничения, тъй като на практика те спомагат за запазването на биоразнообразието в река Дунав.

Заради противоепидемичните мерки днес няма да има тържествена церемония за Богоявление в Русе. Въпреки това обаче съвсем наблизо тук от един от понтоните по-късно днес ще се проведе традиционният ритуал по спасяването на кръста във водите на река Дунав, като организацията е на Русенската митрополия, а броят на участниците ще бъде ограничен.

Репортер: Андрей Кючуков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рапърът Dr. Dre е приет в болница заради аневризма в мозъка
Рапърът Dr. Dre е приет в болница заради аневризма в мозъка
173 години от рождението на Христо Ботев
173 години от рождението на Христо Ботев